8 praktische gezonde gewoontes die jou gelukkiger maken

Home » Blog » Gezondheid » 8 praktische gezonde gewoontes die jou gelukkiger maken

Als je het gevoel hebt vast te zitten in een sleur, is het misschien tijd om je dagelijkse routine op te schudden en je lichaam weer energiek te laten voelen. En je zult blij zijn om te horen dat je hier niet je hele leven voor om hoeft te gooien. In feite kan het aannemen van slechts een paar gezonde gewoontes een wereld van verschil maken!

 

We willen het allemaal: een lang, gelukkig, succesvol en gezond leven leiden. Helaas heeft ons streven naar succes vaak een negatieve invloed op onze gezondheid – en eindigen we met allerlei kwalen en ziektes die we hadden kunnen vermijden.

Het hoeft allemaal niet zo te zijn. Hoewel velen van ons een stressvol, veeleisend en druk leven leiden, kunnen we gezonde gewoontes ontwikkelen die ons helpen een gezonder, productiever en minder stressvol leven te leiden. 

“You’ll never change your life until you change something you do daily. The secret of your success is found in your daily routine.”

Kleine aanpassingen hier en daar kunnen de kwaliteit van leven op zoveel manieren verbeteren. We kennen alle voor de hand liggende opties om fit te blijven en een gezonde levensstijl te leiden al, maar er zijn genoeg tweaks die gemakkelijk en zonder veel moeite kunnen worden omarmd. Het draait allemaal om een proactieve, maar realistische benadering om jouw gezonde gewoontes te creëren.


8 gezonde gewoontes die jou gaan helpen

gezonde gewoontes

1. Regelmatig gaan wandelen

Als je gaat wandelen heb je een moment even helemaal voor jezelf: weg uit je ‘normale’ omgeving, je hoofd leeg maken en ook nog eens gezond bezig zijn. Om het zo te zeggen, het is een eenvoudige en leuke manier om je algemene gezondheid te verbeteren.
 
Als het je niet lukt om iedere dag te wandelen, kun je alsnog op verschillende manieren nét die extra stappen zetten op een dag. 

 
Wandelen biedt veel gezondheidsvoordelen. Het verbetert je focus, slaap, weerstand en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Wandelen is redelijk gemakkelijk om te zetten naar een gezonde gewoonte. Maak er een routine van om bijvoorbeeld iedere ochtend, tijdens je pauze of na het avondeten even een rondje te wandelen. 
 
TIP: Stel doelen voor jezelf. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af om iedere dag 10.000 stappen te zetten en maak er een spelletje van. Weinig motivatie? Er zijn verschillende manieren om jouw persoonlijke doelen te behalen
 

2. Drink voldoende water

Iedereen weet dat water drinken gezond is en het veel voordelen heeft. Maar weten we eigenlijk wel waarom?

Water is met 50 tot 65% het hoofdbestanddeel van het menselijk lichaam en is betrokken bij veel belangrijke functies:

Deze lichaamsfuncties zijn essentieel en als je deze op orde brengt, zul je veel positieve effecten ervaren: gezondere huid, verhoogde energie, betere focus en betere slaap. 

Maar dan moet je dus wel voldoende water drinken…

Zorg er voor dat je een vaste routine ontwikkeld, waarbij je vaste momenten met jezelf afspreekt waarop je een glas water drinkt. Heb je moeite met jezelf hieraan houden? Dan kan het helpen om een goede drinkfles te kopen die je altijd bij je hebt, zodat je er toch steeds aan herinnerd wordt. 

Voldoende water drinken is in ieder geval één van de gezonde gewoontes die een enorm positief effect heeft op je lichaam en mentale gesteldheid.

3. Leer jezelf een nieuwe vaardigheid

Je bent nooit te oud om iets nieuws te leren. Of het nu gaat om koken of het leren van een nieuwe taal, het leren van een nieuwe activiteit is een goede manier om je geest te stimuleren en wat tijd voor jezelf te nemen.
 
Dit vergroot je zelfvertrouwen, geeft je de mogelijkheid om nieuwe mensen te ontmoeten en biedt ervaringen die je je hele leven bijblijven.
 
Sommige mensen leren een nieuwe taal om uit hun comfortzone te komen, terwijl anderen leren hoe ze een nieuw soort keuken kunnen koken. Er valt zoveel te leren en als je brainstormt over ideeën, zul je zeker een interessante nieuwe hobby vinden om te beginnen.
 

4. Lees dagelijks in een boek

Lezen heeft tal van voordelen voor je gesteldheid. Niet alleen is het een momentje van zelfzorg, maar het kan ook je neurologische ontwikkeling ten goede doen. Zo verbetert lezen je focus, je (kritische) denkvaardigheden en zul je van de meeste boeken ook een stukje wijzer worden of op nieuwe inzichten komen. 
dagelijks lezen
 
Een ander bijkomend voordeel van dagelijks lezen is dat het je stress doet verminderen. Het lezen van een goed boek stimuleert je fantasie of zet je aan het denken, waardoor je aandacht (voor in ieder geval een tijdje) je negatieve en stressvolle gedachten vermijdt. 
 
Naast dat lezen natuurlijk een leuke tijdsbesteding kan zijn, heeft het naast bovenstaande voordelen nog een aantal positieve effecten op je gezondheid en geluksniveau: 
 

 

Al met al is lezen een ontzettend goede gezonde gewoonte, die tal van voordelen met zich meebrengt. Of je nu liever romans, zelfontwikkeling boeken of biografieën leest. Het zal altijd voordelen met zich meebrengen en je tot nieuwe inzichten en kennis brengen. 

5. Zorg dat je voldoende slaapt

Mensen die slaapgebrek hebben, worden geconfronteerd met uitdagingen op het werk, in hun relaties en in alle aspecten van het leven. U kunt uw werk niet gedaan krijgen als u zich niet volledig kunt concentreren op de taken die voor u liggen en u zich uitgeput voelt.

Onthoud dat geen enkele hoeveelheid cafeïne je humeur kan verbeteren of helpen bij de concentratie. Als je gemotiveerd, gelukkig en gefocust wilt blijven, heb je elke dag acht tot negen uur slaap van goede kwaliteit nodig.

Het gaat niet alleen om hoe lang je slaapt, maar ook om de kwaliteit van je slaap. Zet je mobiel op stil en stop alle afleiding weg als je naar bed gaat.

Kun je die telefoon nou écht niet weg doen? Er zijn altijd nog van die handige telefoon kluisjes, waardoor je je telefoon niet meer kunt pakken om toch nog even je social media, mail of aandelenportefeuille kunt checken voor het slapen gaan 😉

6. Mediteer iedere dag (al is het een paar minuutjes)

Mediteren wordt nog steeds vaak gezien als iets ‘zweverigs’. Dat is zonde, want dagelijks mediteren heeft enorm veel voordelen. Je pakt iedere dag even een momentje voor jezelf – waarbij je de constante gedachtestroom stop zet. Zo’n moment van helderheid zorgt voor bewustzijn en haalt je uit de ‘waan van de dag’.
 
Sommige mensen denken dat mediteren niks voor hen is of dat ze het niet kunnen. Als we kijken naar de voordelen die het men kan opleveren, zou het eigenlijk voor iedereen een dagelijkste, gezonde gewoonte moeten zijn…

7. Drink geen of minder alcohol

Of je nu je relatie met alcohol op een lager pitje wil zetten of helemaal wilt stoppen; minder alcohol drinken is altijd een goed idee. Het kan gezellig zijn om af en toe een drankje te doen met wat vrienden, maar stoppen met het drinken van alcohol zorgt voor een paar positieve effecten: 

8. Ga vaker offline

Veel je e-mail en social media checken? Natuurlijk, de laatste updates van je vrienden en familie zijn slechts een klik verwijderd, maar heb je echt foto’s nodig van de laatste maaltijd van je neef? 

Laat het wachten tot de ochtend. Stel een tijd in om uit te loggen en leg de telefoon neer. Als je minder schermtijd nodig hebt, heb je meer tijd om andere dingen te doen. Maak een wandeling, lees een boek of leer jezelf die nieuwe vaardigheid aan. 

 

Zo zie je maar dat er voldoende manieren zijn om jezelf meer gezonde gewoontes aan te leren, die een bijzonder positief effect op je leven zullen hebben. Deze relatief eenvoudige manieren kunnen helpen om je leven gezonder en gelukkiger te maken. Beweeg dagelijks, eet gezond, drink veel water en zorg voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid.

In deze blog:

Lees meer blogs