9 x motivatie voor hardlopen

Home » Blog » Gezondheid » 9 x motivatie voor hardlopen

Op sommige dagen kan het moeilijk zijn om motivatie te vinden om te gaan hardlopen, zelfs voor ervaren hardlopers. 

Misschien doen je benen pijn, misschien heb je een drukke dag, of misschien regent het. Hoe dan ook, soms overheerst je verlangen om binnen te blijven. En dat is ook niet gek!

Motivatie voor hardlopen komt en gaat, maar het goede nieuws is dat er tal van gemakkelijke, praktische manieren zijn om je enthousiasme voor hardlopen te vernieuwen en op te laden – je hoeft alleen maar een manier te vinden die jou blijft motiveren.

Weet je niet zeker hoe je gemotiveerd kunt raken om te rennen? Lees dan verder voor 9 manieren om gemotiveerd te raken voor het hardlopen.

 

Waarom is hardlopen goed voor je?

Hardlopen heeft veel positieve effecten op je fysieke gezondheid. Het is niet voor niets één van de populairste vormen van lichaamsbeweging. Bijna iedereen kan het en je kunt het doen waar en wanneer jij wilt.

In een notendop zie je hier verschillende positieve effecten van hardlopen voor je lichaam:

Naast dat hardlopen je fysieke gesteldheid dus enorm kan verbeteren, kan het ook een grote impact hebben op je mentale gesteldheid. Tijdens het hardlopen heb je even een moment van jezelf, leef je echt even in het hier-en-nu en kan je je gedachten uitzetten
Zorgen deze positieve effecten nog niet voor genoeg motivatie om te gaan hardlopen? Lees dan verder voor 12 x motivatie voor hardlopen!
hardlopen motivatie

9 tips voor motivatie hardlopen

Hieronder lees je 9 tips om motivatie uit te putten om te gaan hardlopen.
 

 

1. Start gewoon

Het klinkt altijd zo makkelijk, maar eigenlijk is het dat ook… Start gewoon! De meeste mensen weten dit niet, maar de helft van de strijd als het op hardlopen aankomt, is het verzamelen van ‘moed’ om te gaan hardlopen. Voordat we zelfs maar naar buiten gaan en rennen, zetten we mentale barrières op die onszelf vertellen hoe moeilijk het zal zijn, of herinneren we ons hoe moeilijk het was de laatste keer dat we gingen hardlopen.
 
De realiteit is dat wanneer je naar buiten gaat en begint te rennen, je spieren snel opwarmen, je wat adrenaline in je systeem krijgt en je de dingen in een heel nieuw licht begint te zien. Als je je afvraagt waarom je de motivatie om te rennen niet kunt vinden, negeer dan gewoon wat je geest zegt en ga 2 minuten hardlopen. Je vindt het antwoord op de helft van de vraag zodra je de deur uit bent!

2. Stel doelen voor jezelf

Wanneer je jezelf geen sportieve doelen stelt, maak je het hardlopen al een stuk moeilijker voor jezelf. Bij hardlopen kan het erg lang duren voordat je fysieke resultaten ziet. Dat maakt het des te belangrijker dat je een doel voor jezelf stelt waar je naartoe kunt werken.

Het kan zo simpel zijn als het rennen van een race van 5 km met een vriend, of misschien zelfs een halve marathon waar je je ruim op tijd voor kunt inschrijven. De aanmelding vooraf zal je alleen al een hoop motivatie geven om te gaan hardlopen en trainen!

Wil je niet gelijk meedoen aan een hardloopevenement? Stel jezelf bijvoorbeeld het doel om in de komende 30 dagen 5 kilometer te gaan hardlopen of iedere maand je afstand met 10% te verhogen. Zorg ervoor dat je realistische doelen stelt en dat je een plan hebt om deze doelen te behalen.

3. Gebruik een hardloop app

Wanneer je jezelf een mooi doel hebt gesteld, is het natuurlijk belangrijk dat je je voortgang bij kunt houden. Waarom zou je doelen stellen als je niet kunt zien of je ze behaald hebt? Dit is waar een hardloop app om de hoek komt kijken. Met zo’n app kun je zo goed als alles bijhouden tijdens jouw hardloopsessie: de route, je afstand, je snelheid, het aantal verbrandde calorieën… Handig, maar ook motiverend! 

Er zijn verschillende hardloop apps beschikbaar: 
Wanneer je gebruik maakt van een hardloop app, moet je je telefoon natuurlijk meenemen tijdens het hardlopen. Zorg er daarom voor dat je een goede hardloop telefoonhouder hebt, want die telefoon in je hand houden maakt het hardlopen niet comfortabeler... 

Heb je je telefoon liever helemaal niet bij tijdens het hardlopen? Dan heb je de mogelijkheid om een smartwatch aan te schaffen die jouw voortgang bijhoudt. Er zijn tegenwoordig veel van dit soort horloges, die jou helpen bij het behalen van je hardloop doelen.

Fitbit Charge 4

Fitbit Charge 4

€99,00

Apple Watch SE 2021

Apple Watch SE

€293,99

Garmin Forerunner

Garmin Forerunner

€250,00 - €199,00

4. Wees consistent

De sleutel tot elke gewoonte is consistentie. Als je motivatie voor hardlopen wilt vinden, moet je momentum vinden. Je kunt dit doen door je leven rond je hardloopsessie te plannen en er een prioriteit van te maken om elke sessie op hetzelfde tijdstip te rennen. 

Als je moeite hebt om te weten wanneer je moet rennen, kun je het beste een nieuwe gewoonte aanleren door vast te houden aan een oude. Laat je bijvoorbeeld iedere ochtend de hond uit? Maak er dan een hardlooprondje van! Samen met je hond de dag gezond starten, wat wil je nog meer? 😉  

5. Beloon jezelf 

Op het begin kun je veel motivatie hebben en de eerste paar keer vind je het hardlopen misschien zelfs al leuk. Maar er kunnen een aantal sessies tussen zitten dat je het moeilijk vind om tijd te vinden voor het hardlopen of je hebt er zelfs geen zin in. 

Dan is het belangrijk om je motivatie te behouden en een leuk doel na te streven. Is er iets wat je al een tijdje wil gaan doen of kopen? Koppel dit dan als beloning aan de doelen die je gesteld hebt! Je zult zien dat je makkelijker tijd en motivatie vindt om te gaan hardlopen. 

Een goede manier om jezelf te motiveren voor hardlopen is door jezelf na iedere sessie te belonen. Hiermee conditioneer je je lichaam en geest om die beloning in de toekomst opnieuw te willen zoeken. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat de beloning bevorderlijk is voor het rennen. 

Een warme douche gebruiken als beloning is bijvoorbeeld veel effectiever dan het eten van een hele afhaalpizza. Een warme douche kalmeert en ontspant de spieren en bereidt je voor op de volgende run, terwijl pizza je een traag gevoel kan geven, je energie uitput en slechte gewoonten versterkt. Houd daar rekening mee bij het kiezen van een beloning om jezelf te geven!

6. Focus op de voordelen

Misschien merk je na een aantal keer hardlopen al dat je beter voor jezelf gaat zorgen. Positieve neveneffecten van hardlopen zijn dat je beter gaat slapen, beter op je voeding gaat letten, betere focus hebt en jezelf energieker gaat voelen. Bij het zoeken naar motivatie, hou dan dus in je achterhoofd dat hardlopen eigenlijk een win-win-win-win-situatie creëert. 

7. Lees inspirerende verhalen

Leren over hardlopen — of het nu via een boek, documentaire of podcast is — helpt je niet alleen om het meer te waarderen, het is ook een goede manier om tips en trucs voor hardlopen te ontdekken.

Door inspirerende verhalen te lezen, zien of luisteren zul je zelf meer motivatie ervaren. Hieronder een aantal boekentips om mee te starten…

Born to Run

Born To Run

€10,99

In de ban van de Barkley

In de ban van de Barkley

€20,99

Shoe dog

Shoe Dog

€10,00

8. Zoek een hardloop buddy 

Als het vooruitzicht om solo te rennen uitputtend of intimiderend aanvoelt, probeer dan lid te worden van een hardloopclub of plan een trainingsdatum met een vriend.

Hardlopen met andere mensen betekent dat je iemand hebt om mee te lachen, medelijden mee te hebben en je uit te dagen jezelf te pushen. Je wilt immers niet achterblijven, toch?! 😉

Bovendien biedt het plannen van een run met een andere persoon ingebouwde verantwoordelijkheid. Als je alleen gaat hardlopen, zul je sneller een keer overslaan wanneer je geen zin hebt. 

9. Gebruik de kracht van muziek

Er zijn tientallen onderzoeken gedaan naar het effect dat muziek heeft op de hardloopprestaties en de resultaten waren overweldigend positief. Een studie uit het tijdschrift Strength and Conditioning, vond dat het luisteren naar muziek zowel voor als tijdens een run van 5 km de prestaties verbeterde en het herstel versnelde. 

Buiten de wetenschap om helpt hardlopen op je favoriete deuntjes je gemotiveerd te houden en geeft het je een oppepper als je moe bent. Het is het uitgelegen moment om het nieuwe album van je favoriete artiest te beluisteren… 

Uiteindelijk is hardlopen de perfecte oefening voor lichaam en geest. Het vinden van motivatie om te hardlopen gaat grotendeels over het verkrijgen van de juiste omstandigheden en het verkrijgen van wat vaart. Onthoud de eerste regel, begin nu, en als je het andere gedrag begint te implementeren, zul je zien dat al het andere op zijn plaats valt.

Hoe vaak hardlopen per week?

Een van de meest gestelde vragen (onervaren) hardlopers stellen, is ‘Hoe vaak moet ik rennen?’ Dit is een van de belangrijkste vragen die je moet overwegen voordat je aan een trainingsplan begint.

Het belangrijkste om in overweging te nemen, is dat iedereen anders is en dat andere factoren, zoals je persoonlijke doelen, hardloopervaring en blessuregeschiedenis, allemaal in overweging moeten worden genomen.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met externe grenzen, zoals lange werktijden en drukke sociale levens, die training in de weg kunnen staan.

Onderzoek suggereert dat slechts twee keer per week hardlopen voldoende is om verbeteringen in gezondheid en fitheid te zien.

Het is mogelijk om zeven dagen per week te hardlopen, maar als nieuwe hardloper is dit waarschijnlijk niet verstandig en loop je een groter risico om een blessure op te lopen. Op het begin is het verstandig om krachttraining erbij te doen. Dit zal helpen om de conditie te verbeteren en je lichaam te versterken, waardoor je een steeds ‘betere’ hardloper wordt.

Vergeet echter niet om rustdagen over het hoofd te zien, die belangrijk zijn om je lichaam de tijd te geven om weer op te bouwen en te herstellen van de training die je tot nu toe hebt gedaan. Dit proces wordt aanpassing aan training genoemd en zal je helpen om als hardloper te verbeteren.

Als richtlijn is drie keer per week hardlopen op alternatieve dagen een goed uitgangspunt. Dit geeft je lichaam de kans om te herstellen tussen de runs door, terwijl het toch helpt om je conditie en uithoudingsvermogen te verbeteren.

In deze blog:

Lees meer blogs