Zo word je wakker met een goed humeur

Home » Blog » Gezondheid » Zo word je wakker met een goed humeur

Een wekker met de stem van een vrouw, het licht van buiten of een natuurlijke lamp en stretchen terwijl je onder de deken ligt, helpen je om in een goed humeur wakker te worden.

We zullen je vertellen hoe je jezelf ’s ochtends kunt opvrolijken, zelfs als het buiten nog ontzettend koud en donker is… 

 

 

Waarom is het zo moeilijk om in de winter met een goed humeur wakker te worden?

In de winter, na het slapen, voelen veel mensen zich zelden krachtig en energiek. Het ijskoude en donkere weer maakt ons verdrietig. 

Dit is eenvoudig uit te leggen: de dagen worden korter; de zon komt steeds minder door

De seizoenswisseling beïnvloedt ons melatonine niveau – het hormoon dat ons lichaam vertelt wanneer we moeten slapen en wanneer we wakker worden. Het niveau is gerelateerd aan de activiteit van de zon: hoe minder die er is, hoe meer melatonine in het lichaam wordt aangemaakt.

Als er veel van is, wil je slapen. Maar we kunnen niet de hele winter slapen als beren, dus we moeten onze hormonen bedriegen – ze wakker maken met lichten, alarmen en oefeningen.

 

Hieronder lees je een aantal manieren om met een goed humeur wakker te worden – ondanks de donkere en koude dagen. 

 

 

1. Maak wakker worden aangenaam voor jezelf

Als je een goed ritme hebt, kun je zelfs zonder wekker slapen. Je gaat iedere dag rond dezelfde tijd slapen en staat iedere dag weer rond dezelfde tijd je bed uit. 

Regelmatig slapen zorgt ervoor dat je je dagelijkse ritme op orde kunt brengen en brengt nog veel andere voordelen met zich mee: 

 

 

Een wekker kan je helpen om een ritme te krijgen. En het hoeft niet luid en sonoor te zijn. Wetenschappers deden onderzoek bij kinderen en kwamen erachter dat slapers een wekker met brandalarm niet kunnen horen. Slechts 20% van de proefpersonen werd wakker toen ze het hoorden. 

Bijna 80% werd echter gemakkelijk wakker met het geluid van een vrouwenstem.

TIP: wakker worden met een gesimuleerde zonsopgang? Met een wake-up light wake-up light kan het. Zo word je natuurlijk en vrolijk wakker, vol met energie om de dag te starten.

2. Doe een verkwikkende oefening

Zelfs een korte ochtendoefening van 10 minuten kan je opbeuren en je gelukkiger maken. 

Wetenschappers hebben ontdekt dat mensen die elke dag een beetje bewegen of een keer per week sporten, meer tevreden zijn met hun leven. Voor sommige oefeningen hoef je niet eens je bed uit. 

Zo zijn er veel verschillende mogelijkheden om thuis te sporten. 

De dag actief beginnen vergroot je focus, energielevel en humeur.

Ochtendhumeur
 

3. Neem een KOUDE douche

Douchen kan zowel rustgevend in de avond zijn als verkwikkend in de ochtend. Er is geen betrouwbaar onderzoek dat aangeeft wanneer je moet douchen. Waarschijnlijk heeft het beide zijn voor- en nadelen, dus het is maar net wat jij het fijnst vindt.

In De Wim Hof Methode beschrijft Wim Hof – The Ice Man – waarom koud douchen goed voor je is. Aan de hand van jarenlang onderzoek is hij tot bijzondere inzichten over het menselijk lichaam gekomen. 

 

4. Lekker ontbijten

Ontbijten geeft kracht en vergroot het denkwerk – en het kan je ook opvrolijken. Daarom wordt geadviseerd om de dag niet met een lege maag te beginnen. 

Het is het beste om geen toegevoegde suikers in je ontbijt te hebben. Een zoet ontbijt geeft je een paar uur energie. Dan zal de uitbarsting van energie worden vervangen door vermoeidheid en honger.

 

5. Mediteren

Je kunt je dag beïnvloeden. 

Verschillende soorten meditatie kunnen je helpen kalmeren, je emoties onder controle te houden en kalm te blijven, zelfs als er een heleboel deadlines in het werkschema staan, die je ochtend verstoren.

Er zijn verschillende manieren om je dag met een goed humeur te starten. Het is maar net wat voor jou het beste werkt. Ga bij jezelf na waar jij een goed humeur van krijgt, zodat je dat kunt toepassen en zo gezonder en gelukkiger in het leven zal staan.

In deze blog:

Lees meer blogs