De 10 beste manieren om jezelf te motiveren

Home » Blog » Persoonlijke groei » De 10 beste manieren om jezelf te motiveren

We houden er allemaal van om doelen te stellen. We stellen doelen voor onszelf aan het begin van het nieuwe jaar, aan het begin van elke maand en zelfs aan het begin van elke dag. Maar hoe goed zijn we in het bereiken van de doelen die we onszelf stellen? 


Hoe goed kun je jezelf motiveren?

 

Vaker wel dan niet beginnen we met veel enthousiasme en gretigheid aan onze doelen te werken. Maar ergens onderweg verliezen we de interesse.  

Het enige dat je weer op koers kan brengen, is motivatie. Als we gemotiveerd zijn, hebben we de neiging om te genieten van wat we doen zonder dat het als een last voelt.

Deze blog is voor die dagen dat je behoefte hebt aan wat extra motivatie en zal het makkelijker maken om jezelf te motiveren!

 
 

Wat is motivatie?

Motivatie is het interne proces dat bepaald gedrag aanwakkert. Het is dat wat je ertoe aanzet om te handelen. Of het nu gaat om een glas water pakken omdat je dorst hebt of een boek te lezen om kennis op te doen. 

Motivatie omvat de biologische, emotionele, sociale en cognitieve krachten die gedrag activeren. In het dagelijks gebruik wordt de term ‘motivatie’ vaak gebruikt om te beschrijven waarom iemand iets doet. Het is de drijvende kracht achter het menselijk handelen. 

Nu bestaat de kans dat jij moeite hebt met jezelf motiveren om af te vallen, om te studeren of om meer voor je business te doen. Daarom bespreken we in deze blog de 10 beste manieren om jezelf te motiveren.

10 manieren om jezelf te motiveren

Als jij je doelen wil behalen, is het belangrijk dat je gemotiveerd blijft. Hieronder lees je 10 tips om gemotiveerd te blijven. 

 

1. Vier de kleine overwinningen

In het begin lijken uw kleine winsten misschien precies zo – alsof ze klein en onbeduidend zijn. De waarheid is echter dat de kleine overwinningen net zo belangrijk zijn als de grote. Ze spelen een belangrijke rol bij het creëren van een gevoel van aanmoediging en kunnen vaak een belangrijke rol spelen bij het motiveren van u. En bovendien: zonder de kleine stapjes bereik je nooit je grote doelen
 
Laten we een voorbeeld nemen: jouw langetermijndoel is om genoeg geld te sparen om te kunnen reizen.
 
Misschien vind je het moeilijk om geld te sparen omdat je een verkwister bent en je altijd al je geld uitgeeft zonder te sparen. Maar vandaag heb je een klein bedrag bespaard. Vier dit.
 
Het maakt niet uit of je een klein, onbeduidend bedrag hebt gespaard. De waarheid is dat je aan je doel hebt gewerkt. Het vieren van kleine overwinningen kan je zelfvertrouwen vergroten, je gelukkiger maken en motiveren, omdat je langetermijndoel steeds dichter in de buurt komt. 
 
 
 

2. Neem voldoende pauzes

We hebben allemaal een beperkte aandachtsspanne . Of we raken verveeld van de taak die voor ons ligt, of onze prestaties worden beïnvloed. Wat kan helpen zijn pauzes tussendoor.
 
Als je ergens hard aan hebt gewerkt en het gevoel hebt dat je verslapt of je interesse verliest, kan dit een indicatie zijn dat je een pauze nodig hebt.
 
Leun achterover en ontspan met regelmatige tussenpozen. Misschien kun je even mediteren of naar buiten gaan en een wandeling maken. Je kunt zelfs een vriend bellen en wat bijpraten of een aflevering van je favoriete serie kijken.
 
Overweeg daarnaast om ook een lange pauze te nemen. Als je bijvoorbeeld al maanden aan een bepaald project werkt, misschien een weekend vrij nemen en op korte vakantie gaan? Het kan zelfs zoiets eenvoudigs zijn als een stedentrip of een midweekje ergens in de buurt.
 
Een pauze nemen geeft je nieuwe energie en geeft je een gevoel van hernieuwde kracht en motivatie om terug te komen en je taak uit te voeren.
 
 

3. Plan je dagen in

Wanneer je je dag indeelt, krijg je eerst een duidelijk beeld van de taken die voor je liggen. U weet wat er moet gebeuren en hoe u een systematische aanpak in uw dagelijkse schema kunt opnemen.

Wat het ook doet, is dat het u veel tijd kan besparen. Wanneer je diep in je dag duikt zonder een plan in gedachten, heb je de neiging om met de stroom mee te gaan, een paar taken over te slaan of te veel tijd te besteden aan slechts één bepaalde taak. 

Als je je dag echter meteen aan het begin of misschien de avond ervoor indeelt, kun je jezelf mentaal voorbereiden om specifieke taken af te ronden binnen een bepaalde deadline die je jezelf hebt gesteld.

Plannen

 

Je kunt op verschillende manieren je dagen inplannen en voor iedereen zal een andere manier de voorkeur hebben. Zo zal voor de een een simpele, papieren agenda het best werken, voor de ander een to-do boekje en voor de ander zal een groot of klein whiteboard beter uitpakken. 

 

 

 

4. Vraag jezelf ‘waarom?’

Het is belangrijk om af en toe even terug te denken aan ‘waarom’ je iets doet.
 

 

Als je merkt dat je minder motivatie of interesse hebt, vraag jezelf dan af ‘waarom‘ dit doel in de eerste plaats zo cruciaal was. Herinner jezelf eraan hoeveel je ervan zult profiteren als het eenmaal is bereikt.

In Think and Grow Rich benadrukt Napoleon Hill het belang van het opschrijven van je doelen. Het helpt je om scherp te blijven en te handelen naar wat ervoor nodig is om je doel te bereiken.

Je hebt ergens naartoe gewerkt en je hebt waarschijnlijk een lange weg afgelegd vanaf het punt waar je begon. In al die haast om daar te komen, ben je misschien de reden vergeten waarom je überhaupt doet wat je doet!

 

 

 

5. Beloon jezelf

Wat een beloning speciaal maakt, is dat deze alleen wordt gegeven als je hem hebt verdiend. Jezelf belonen, vooral nadat je net een taak hebt voltooid, kan een van de beste manieren zijn om jezelf te motiveren.
 
Er is ook een wetenschap aan verbonden: je hersenen associëren beloning met positieve emoties. Wanneer je jezelf beloont, gaan je hersenen dit associëren met een goed gevoel, wat je weer motiveert om meer beloningen te verdienen. Al je harde werk en daaropvolgende beloningen koppel je al snel aan een plezierig gevoel!
 

Welke beloning zou jij jezelf nu wel willen geven?

 

 

 

6. Deel het met de juiste mensen

Zoek een buddy die dezelfde interesse voor ogen heeft, zodat jullie samen je doelen kunnen bereiken. Ten eerste kan het leuk en motiverend zijn om een partner te hebben die dezelfde interesses deelt als jij. Ten tweede, als je verslapt, kan je buddy je aanmoedigen of je door de dieptepunten heen helpen, en vice versa!
 
Jij kunt het ondersteuningssysteem zijn dat je buddy nodig heeft (en andersom ook), en wanneer je je voordoet als de persoon die de ander ondersteunt, zul je zien dat je uiteindelijk ook jezelf motiveert.
 
Het helpt ook om iemand aan je zijde te hebben die je begrijpt. In Master Your Mindset legt Michael Pilarczyk dit uit aan de hand van ‘De Wet van de Aantrekking’. 
 
 
 

7. Word een vroege vogel

De nachtbrakers zullen dit misschien niet leuk vinden, maar feit is dat hoe vroeger je aan je dag begint, hoe groter de kans is dat je de baas blijft over al je werk.
 
Het zal niet voor iedereen gelden, maar de meeste mensen zijn het productiefst in de morgen. Waarom zou je daar dan geen gebruik van maken? 
 
Rond al uw essentiële werk eerder op de dag af, wanneer uw motivatie het hoogst is. Als je alle cruciale dingen uit de weg hebt geruimd, heb je tijd om leuke activiteiten op te nemen of te genieten van wat tijd om te ontspannen.
 
Vroeg opstaan kan je stressniveau verlagen en je tijd beter beheren. 
 
Als je niet de gewoonte hebt om vroeg wakker te worden, kun je beginnen door gewoon dertig minuten eerder wakker te worden dan je normaal zou doen. Uiteindelijk zou je je dag kunnen beginnen met het opkomen van de zon, wat de beste tijd is om wakker te worden.
 
 
Focus behouden

8. Behoud je focus

Hoe klein of onbeduidend ook, als je ergens aan werkt, doe dan een bewuste poging om je er volledig op te concentreren.

We leven in zo’n snelle wereld, waar alles binnen handbereik is, waardoor het gemakkelijk is om afgeleid te worden. Nu, meer dan ooit, is het van cruciaal belang dat we ons bewust zijn van wat we doen, zodat we ons best kunnen doen.

Focus maakt de weg vrij voor helder denken, betere probleemoplossing, redenering en besluitvorming.

LEES OOK: 5 tips om je aandachtsspanne te vergroten"


9. Breek je doel op in kleinere

Het hele idee van het stellen van doelen voor jezelf is om een duidelijk pad en een gevoel van richting te creëren, zodat je kunt bereiken wat jij wilt.

Er is altijd dat ene grote doel waar je naartoe wilt, en dat is geweldig. Als je echter een groot doel voor ogen hebt, kan het soms eentonig worden om ernaartoe te werken. Om hiermee om te gaan, kun je je grote doel opsplitsen in kleinere doelen.

Het is geweldig om je grote dromen na te jagen, maar sta jezelf ook toe om te werken aan de kleine die je onderweg hebt bedacht. Het houdt je geaard en voorkomt dat je je overweldigd voelt.



10. Ben niet te streng voor jezelf

Het leven draait om hoogte- en dieptepunten. Er zullen dagen zijn waarop je vol enthousiasme en motivatie bent, wachtend om al je taken af te ronden en naar je doelen toe te werken. Maar er zullen ook dagen zijn waarop je amper je bed uit kunt komen, laat staan jezelf schrap kunt zetten voor wat de dag te bieden heeft.

Op dagen dat je energieniveau laag is, heb je een extra zetje nodig om door te gaan.

Het is echter essentieel om te onthouden dat je ook maar een mens bent

En het is ongelooflijk normaal om je er op sommige dagen niet bij te voelen. Wind jezelf er niet over op als dat gebeurt.

Geef jezelf wat speling, doe wat je kunt en doe je best. Jezelf constant over de limiet duwen kan leiden tot burn-out en veel stress veroorzaken, en daar wil je niet mee te maken krijgen.

Vergeet niet dat de doelen die je voor ogen hebt, door jezelf zijn gesteld, voor jezelf. Dus ga jezelf niet vergelijken met anderen. Het is niet erg als iemand anders er sneller is dan jij. Het gaat erom dat jij je beste beentje voorzet!

In deze blog:

Lees meer blogs