5 gewoontes die je leven veranderen

Home » Blog » Persoonlijke groei » 5 gewoontes die je leven veranderen

Voel je je de laatste tijd vastgelopen? 

 

Denk je dat je niet productief bent geweest? 

 

Of wil je iets iets aan je leven veranderen?

 

 

Wat je antwoorden op deze vragen ook zijn, je gevoelens zijn geldig. Het is misschien een moeilijk te slikken pil, maar je moet begrijpen dat iedereen ze ook ervaart. Het is allemaal aan jou of je iets wilt veranderen of niet.

Het herkennen van je huidige staat, fysiek en mentaal, is de eerste stap om een betere versie van jezelf te worden. Hoewel dit doel uitdagend kan zijn, is het mogelijk door bepaalde gewoonten aan te leren, opnieuw te leren en af te leren.

Je kunt de positieve verandering bereiken die je hoopt te hebben door je doorzettingsvermogen en consistentie. 

Hieronder lees je enkele positieve gewoontes voor zelfverbetering die je in je leven kunt toepassen. 

 

 

1. Leer jezelf een nieuwe vaardigheid aan

Als je wilt weten hoe je jezelf kunt verbeteren, moet je eerst willen leren. Overigens zijn deze tips zinloos als je  niet de motivatie hebt om te leren. 
 
Of je nu een eenvoudige of complexe vaardigheid wilt leren, de verandering begint in jou. Je kunt het niet krijgen zonder hard werken, passie en een plan.
 
Je kunt tegenwoordig op veel manieren je ontwikkeling stimuleren om zo je leven te veranderen: 

 

2. Streef een gezonde levensstijl na

Je bent wat je eet. Het betekent dat wat voor voedsel je ook neemt, wordt weerspiegeld in je lichaam.

Als je veel suiker, zout of vet binnen krijgt, heeft dit nadelige effecten op je lichaam. Deze “voedingsstoffen” veroorzaken overgewicht, obesitas en ernstige ziekten, zoals diabetes, kanker, hartaandoeningen en beroertes.

Ook heeft ongezond voedsel een slechte invloed op je energieniveau, je uiterlijk en je gemoedstoestand.

Om al deze nadelige effecten van ongezond voedsel te vermijden, kun je dus beter overstappen naar een gezonde levensstijl. Het lijkt misschien een simpele persoonlijke verbetering die je meteen kunt doen, maar door je oude gewoonten en de invloeden van andere mensen kan dit nog best eens tegenvallen.

 

Het is dus beter om stapsgewijs over te gaan naar een gezondere levensstijl. Iets wat je hier enorm bij kan helpen is doelen stellen

Zodra je je kleinere doelen begint te behalen en onderdeel worden van je routine, kun je grotere veranderingen door gaan brengen in je levensstijl. Op die manier zul je in kleinere en grotere stappen je leven veranderen.

 

Oftewel: je maakt nieuwe gewoontes.

 

3. Vraag hulp als je dit nodig hebt

Je hebt misschien lang zelfstandig door het leven geleefd. U bent dus gewend om elke taak alleen uit te voeren, zelfs als deze nieuw en complex is. Maar je hebt als persoon ook beperkingen, of het nu geld, vaardigheden, tijd of energie zijn.

 

Of je het nu leuk vindt of niet, je hebt af en toe hulp nodig.

 

De eerste stap is erkennen dat de inzichten en mogelijkheden van andere mensen u kunnen helpen.

Net zoals jij je eigen kwaliteiten hebt, hebben andere mensen dat ook. Zelf kun je niet alles leuk vinden of overal goed in zijn – en dat is waar je de hulp van anderen goed kunt gebruiken. 

Juist daarom is het zo belangrijk om van jezelf te weten waar je kwaliteiten liggen en waar niet. Ken je eigen zwaktes en vraag hiervoor de hulp van anderen, of besteed het uit waar kan. 

 

4. Ben vaker offline 

Moderne technologie heeft onze samenleving onmiskenbaar veranderd. Technologische vooruitgang heeft ons in staat gesteld om dagelijkse taken sneller en effectiever uit te voeren. Of het nu in de geneeskunde of het onderwijs is, het heeft meerdere voordelen opgeleverd die we vandaag nog steeds genieten.

De uitvinding van internet heeft onze levensstijl het meest beïnvloed. Het heeft ons misschien toegang gegeven tot talloze bronnen en materialen, maar het heeft ook ingrijpende effecten.

 

Door internet brengen mensen langere tijd door op verschillende social media platforms.

 

Volgens recente statistieken is het gemiddelde dagelijkse gebruik van sociale media 2 uur en 25 minuten per dag. In die tijd kun je een hele hoop andere dingen doen…

 

5. Stel grenzen voor jezelf

Een van de tips voor persoonlijke groei die gewoonlijk niet op school wordt onderwezen, is het stellen van persoonlijke grenzen

 
Sommige mensen zoeken de goedkeuring van anderen en zeggen altijd ‘ja’ tegen alles, zelfs als dat betekent dat ze dingen doen die hen niet zijn opgedragen of hun best doen om anderen te plezieren.
 
Het helpt als je bedenkt dat ‘nee’ zeggen ook cruciaal is. Het betekent niet dat je lui, incompetent of slecht bent. Soms betekent het dat je je fysieke en mentale gezondheid waardeert door bronnen van stress te vermijden.
 
Het aanpakken of vermijden van jouw stressfactoren zal je leven veranderen naar een stressvrijer leven.

Naast ‘nee’ zeggen, kun je proberen persoonlijke grenzen te stellen, vooral op de werkplek. Beantwoord geen e-mails en telefoontjes buiten werktijd. 

Sommigen zijn assertief door eerlijk hun voorkeuren, antipathieën en zorgen te vertellen. Door dit te doen, kunt u voorkomen dat u door anderen wordt misbruikt.

Je wordt ook aardiger voor jezelf, waardoor je perspectieven, relaties en beslissingen veranderen.

Waarom grenzen stellen

Kortom, tal van tips voor zelfverbetering kunnen je ten goede komen. Deze omvatten gezond eten, nieuwe vaardigheden leren en om hulp vragen. Het is ook het beste om uw schermtijd te verminderen en grenzen te stellen aan anderen. Aanpassingen op deze gebieden kunnen je leven veranderen.

 

Hoewel ze op het eerste gezicht eenvoudig lijken, kunnen ze in de loop van de tijd een uitdaging vormen. Je kunt inconsistent of ongemotiveerd worden om door te gaan. Maar onthoud altijd dat je aardig voor jezelf moet zijn in het proces. Je kunt niet van de ene op de andere dag veranderen, dus probeer jezelf niet in elkaar te slaan. Doe dingen in je eigen tempo om betere resultaten te zien.

 

Boeken over gewoontes

Ons feilbare denken

In deze blog:

Lees meer blogs