5 tips om je aandachtsspanne te vergroten

Home » Blog » Persoonlijke groei » 5 tips om je aandachtsspanne te vergroten

Heb jij een korte of lange aandachtsspanne? 

 

Hoe lang kun jij je aandacht ergens op leggen, zonder dat je gedachtes weer afdwalen? 

 

Ben je snel afgeleid door dingen in je omgeving? 

 

Dat is helemaal niet zo gek. Door de drukte van alledag, stress op het werk, een overdaad aan informatie van internet en lange uren voor het grote en kleine scherm kunnen mensen hun aandacht niet meer concentreren.

Onze aandachtsspanne wordt korter en mensen verliezen hun vermogen om te luisteren, lezen en communiceren met mensen in de echte wereld. Oftewel:

 

Dit alles leidt tot verlies van het vermogen om te studeren, te werken en succes te behalen. Je kunt niets bereiken als je je gedachte niet kunt focussen. Dit is niet de manier hoe je je mooiste leven leeft, zoals Pilarczyk in Master Your Mindset vertelt. Het vergroten van de aandacht zou voor iedereen een van de primaire doelen moeten zijn.

 

Maar hoe vergroot je je aandachtsspanne dan?

 

Je krijgt focus en vergroot je aandachtsspanne door je gedachtes te trainen om te focussen. Dit kan in het begin lastig zijn, omdat de kans groot is dat je aandachtsspanne misschien korter is dan je had gehoopt. 

 

Geen stress, hier zijn 5 tips om je op weg te helpen met het vergroten van je aandachtsspanne.

 

1. Gebruik de kracht van muziek

Talloze onderzoeken tonen aan dat het luisteren naar muziek zonder songtekst je concentratievermogen aanzienlijk kan verbeteren.

Een recent onderzoek van de Universiteit van Kyoto toont aan dat het luisteren naar bijvoorbeeld een Mozart-menuet je concentratievermogen verbetert en externe afleidingen buitensluit.

Het lijdt geen twijfel dat de juiste soort muziek een krachtig en plezierig mentaal hulpmiddel kan zijn.

In plaats van nog een kop koffie te pakken, zet je je headset op en luister je naar dit voorbeeld van 45 minuten focusmuziek en kijk maar eens wat er gebeurt.

 

2. Doe regelmatig aan meditatie

Mediteren wordt vaak gezien als iets zweverigs of ‘iets-wat-ik-niet-kan-of-niet-nodig-heb’. Of het komt omdat je het nog nooit geprobeerd hebt of omdat je geen antwoord hebt op de vraag: “Wat doet mediteren met je?”. 

Mediteren brengt namelijk veel voordelen met zich mee. Eén van de voordelen is dat het je focus en werkprestaties verbetert. 

Tijdens het mediteren focus je je vaak op één ding, zoals je ademhaling. Omdat je zo gefocust bent, geef je je gedachtes geen ruimte om jezelf te overspoelen. Deze kracht zal zich ook laten gelden als je niet aan het mediteren bent.
 
Aandachtsspanne vergroten

3. Plan je werkzaamheden in

Om te voorkomen dat je jezelf afleidt met piekergedachten plan en bereid je jouw werkzaamheden goed voor. Geloof het, dat neemt echt een hoop onrust (en dus afleiding) weg. Want die ‘had ik vandaag geen afspraak staan?’ en ‘wat was ook alweer de deadline?’, daar wil je je tijdens je werkzaamheden of activiteiten niet mee bezighouden.

Je kunt op verschillende manieren je dagen inplannen en voor iedereen zal een andere manier de voorkeur hebben. Zo zal voor de een een simpele, papieren agenda het best werken, voor de ander een to-do boekje en voor de ander zal een groot of klein whiteboard beter uitpakken.

 

4. Focus ook tijdens dagelijkse handelingen

Probeer meerdere keren per dag je volledige aandacht te richten op wat je op dat moment doet, zonder naar het scherm van je telefoon te kijken, aan andere zaken te denken of je aandacht te laten afleiden.

Richt je tijdens het eten bijvoorbeeld op eten. Concentreer je tijdens het lezen op het lezen. Focus bij het aankleden op de handeling van het aankleden. Concentreer je tijdens het werken op je werk.

In De kracht van het nu geeft Eckhart Tolle je verschillende, praktische manieren hoe je vaker en makkelijker je focus in het nu kunt houden. 

 

5. Elimineer je afleidingen

Probeer meerdere keren per dag je volledige aandacht te richten op wat je op dat moment doet, zonder naar het scherm van je telefoon te kijken, aan andere zaken te denken of je aandacht te laten afleiden. 

Richt je tijdens het eten bijvoorbeeld op eten. Concentreer je tijdens het lezen op het lezen. Focus bij het aankleden op de handeling van het aankleden. Concentreer je tijdens het werken op je werk.

Je gedachtes zijn snel afgeleid en daarom moet je leren om het onder controle te houden. Je moet vooral voorzichtig zijn met je smartphone. Elk geluid dat het maakt, elk bericht dat verschijnt, leidt de aandacht af. Dit maakt het moeilijk om langer dan een paar seconden scherp te stellen. Er is angst dat je iets kwijtraakt als je niet meteen reageert. 

Is deze angst terecht?

Raak je echt iets kwijt als je een bericht niet meteen leest of beantwoordt? Is dit het waard om je aandachtsspanne te verzwakken en je vermogen om je om te concentreren te verstoren?

Als je echt je aandachtsspanne wilt verbeteren, je focus wilt vergroten en de concentratie wilt verbeteren, moet je leren je aandacht te concentreren. Je moet je gedachten en aandacht beheersen.

 

Praktische tips voor meer focus

In deze blog:

Lees meer blogs