Persoonlijke doelen stellen en behalen: 10 tips

Home » Blog » Persoonlijke groei » Persoonlijke doelen stellen en behalen: 10 tips

Je kent het vast: je stelt vol goede moed persoonlijke doelen voor jezelf op en je bent ervan overtuigd dat je ze makkelijk gaat halen. Vaak blijkt dit toch lastiger dan gedacht. 

Als je problemen hebt bij het behalen van je zakelijke of persoonlijke doelen, is het waarschijnlijk tijd om je aanpak rondom het stellen van doelen te veranderen. Het succesvol stellen van doelen begint met het bepalen van specifieke doelen en het plannen van hoe je deze op een realistische manier wilt bereiken. 

Hier zijn 10 tips voor het stellen en behalen van persoonlijke doelen:

1. Stel doelen die het waard zijn

Je zou denken dat het vanzelfsprekend zou zijn, maar veel mensen stellen zinloze doelen – en vragen zich dan af waarom ze geen gevoel van prestatie hebben. Onthoud dat het doel van het stellen van doelen is om ons vooruit te helpen en positieve verandering te stimuleren. 

Als een doel deze motiverende, transformationele kwaliteit niet heeft, maak je er dan niet druk om. Je zult gewoon teleurgesteld zijn en geen voldaan gevoel krijgen.

Kies doelen die je vooruit brengen in het leven, zoals het werken aan je gezondheid, boeken lezen om jezelf te ontwikkelen of bepaalde vaardigheden aanleren.

 

2. Kies doelen die haalbaar zijn

Dat doelen haalbaar moeten zijn, is een standaardadvies over het stellen van doelen. Vrijwel iedereen weet dat het geen zin heeft om een doel te stellen dat je nooit zult kunnen bereiken. Het enige wat je doet, is gefrustreerd raken en het opgeven. Minder bekend is het feit dat doelen je op de een of andere manier moeten rekken. Als een doel niet boeiend is, raak je verveeld en geef je het op.

 

3. Maak je doelen specifiek

Persoonlijke doelen die vaag en niet specifiek zijn, zijn een recept voor mislukking. Beslissen dat je bijvoorbeeld twintig kilo gaat verliezen of schulden afbetaalt, is leuk, maar geeft je geen houvast om dat te doen.

Bedenk hoeveel gemakkelijker het zou zijn om te bereiken als je precies wist wat je ging doen om het gewicht te verliezen. Dus als je doelen stelt, gebruik dan een formule voor het stellen van doelen die je doel een ingebouwd actieplan geeft. Je zult meer bereiken dan je voor mogelijk had gehouden.

Voorbeelden van specifieke doelen zijn:

Persoonlijke doelen voorbeelden

4. Verbind je met je persoonlijke doelen

Je moet jezelf inzetten om het de persoonlijke doelen die je hebt gekozen te bereiken. Daarom is het opschrijven van je doelen een veelgebruikte tip voor het stellen van doelen; het is de eerste stap om je te committeren aan het bereiken van je doelen. 

Stel een actieplan op waarin duidelijk staat wat je doelen zijn en hoe je ze wilt bereiken. 

Motiveer jezelf met een verhaal van vodden naar rijkdom of een beroemde quote. In Think and Grow Rich legt Napoleon Hill dit uit onder de noemers ‘autosuggestie’ en ‘visualisatie’.

Realiseer je ook dat het bereiken van een doel niet van de ene op de andere dag is en dat je regelmatig zult moeten werken om je doel om te zetten in een prestatie en realiteit. En je moet de tijd vrijmaken die je nodig hebt om aan je doel te werken.

 

5. Geef prioriteit aan je doelen

Persoonlijke doelen hoeven geen enorme projecten te zijn die maanden of zelfs jaren duren om te bereiken, maar omdat ze toewijding vereisen en regelmatig moeten worden gewerkt, zal elk afzonderlijk doel dat je stelt veeleisend zijn. Dus saboteer jezelf niet door een heleboel doelen tegelijk te nemen. 

We kunnen het alvast verklappen: dat gaat niet werken.

Ervan uitgaande dat je alle andere tips voor het stellen van doelen volgt die hier worden toegelicht en weet hoe je doelen kunt stellen die de moeite waard zijn, zou ik aanraden om niet meer dan drie doelen tegelijk te doen, en zelfs dan zou je één doel als je hoogste prioriteit moeten kiezen.

 

6. Denk je doelen tot realiteit

Het stellen van doelen is in feite een manier om het proces van voltooiing te benaderen. Het is een zeer succesvolle manier, als het goed wordt gedaan, maar net als al dergelijke processen is het een beetje abstract. 

Het gebruik van technieken zoals visualisatie om te concentreren op hoe het werkelijk zal zijn om je doel te bereiken en wat het voor je zal doen, kan zeer krachtig zijn en een grote hulp zijn om gemotiveerd te blijven. Een andere manier om dit te doen is het kiezen en plaatsen van foto’s die het succesvol bereiken van je doel vertegenwoordigen.

In Think and Grow Rich benadrukt Napoleon Hill deze technieken een aantal keer, onder de noemers ‘visualisatie’ en ‘autosuggestie’. 

 

Doelen behalen

7. Stel deadlines om je doelen te bereiken

Een doel zonder deadline is een doel waar je je niet volledig voor hebt ingezet en een doel dat je niet zult bereiken. 

Om te beginnen, als het werken aan het bereiken van een doel iets is dat je altijd kunt doen, dan doe je het niet. Aan de andere kant zal het hebben van een deadline je actieplan vormgeven.

Deadlines werken goed als stok achter de deur.

 

8. Evalueer je doelen

Onthoud dat het stellen van doelen een proces is – en evaluatie is een belangrijk onderdeel van dat proces. Neem geen genoegen met een ‘goede’ of ‘slechte’ beoordeling; denk na over wat je hebt gedaan, hoe je het hebt gedaan en wat je eruit hebt gehaald. 

Of je je doel nu met succes hebt bereikt of niet, er valt altijd iets te leren; wat wel of niet werkt voor jou, of het bereiken van je doel aan je verwachtingen voldeed, waarom je gefaald hebt. Door te leren over jezelf, zullen je prestaties nog meer toenemen naarmate je ze toepast op je toekomstige ervaring met het stellen van doelen.

 

9. Beloon jezelf voor prestaties

Interne voldoening is geweldig, maar externe beloningen kunnen ook enorm bevredigend zijn. Als je een doel hebt bereikt, heb je tijd en moeite gestoken in je succes, dus neem ook de tijd om je succes te vieren. 

Een waarschuwing; ondermijn je inspanningen niet door een ongepaste beloning te kiezen. Het eten van een enorme plak cheesecake is geen passende beloning voor het verliezen van twintig kilo; een nieuw outfit zou bijvoorbeeld een geschiktere keuze zijn.

BoekenBoeken

10. Geloof in jezelf

Het is belangrijk dat je in jezelf gelooft en in je vermogen om je doelen te bereiken.

Natuurlijk kun je beginnen te beseffen dat je al veel doelen in je leven hebt bereikt. Je hebt al geweldige eigenschappen die je een genie maken, ook al geloof je het misschien nog niet.

De enige persoon die tussen jou en je doelen in staat, ben jijzelf.

Je hoeft niet eens per se te weten hoe je je doel zult bereiken, net zoals baby’s geen boeken over lopen hoeven te lezen om te beginnen met lopen.

Ze doen gewoon totdat ze slagen.

In deze blog:

Lees meer blogs