Waarom je eigen grenzen aangeven belangrijk is

Home » Blog » Persoonlijke groei » Waarom je eigen grenzen aangeven belangrijk is

Geef jij wel vaak genoeg je eigen grenzen aan? Of zeg jij overal ‘ja’ op en denk je niet genoeg aan jezelf? Grenzen aangeven betekent niet dat je overal ineens ‘nee’ op moet gaan zeggen, maar je weet wel wat voor jou oké is en wat niet. Het is het vermogen om ‘nee’ te zeggen, om te voorkomen dat mensen gebruik van je maken en over jouw grenzen heen gaan. 

Ga eens bij jezelf na: stel jij grenzen…?

Als bovenstaande situaties bekend voorkomen voor je, moet je leren om grenzen aan te geven. In deze blog vertellen we je er meer over!

 

Waarom moet je grenzen aangeven?

Persoonlijke grenzen aangeven is belangrijk, omdat ze de richtlijnen zijn voor hoe je behandeld wilt worden. Door grenzen te stellen bepaal je namelijk wat je wel en wat je niet accepteert en in je leven wilt. 

De grenzen die je oplegt door je woorden, gedrag en reacties vertellen mensen wat ze van je kunnen verwachten. Ze zijn een soort omheining die je plaatst om je tijd en je welzijn te beschermen, waar mensen niet langs komen. Als je geen grenzen stelt, sta je mensen toe om jouw middelen te gebruiken, jouw tijd te besteden en jou dingen te laten doen die je niet wilt doen.

Grenzen stellen is een manier om je fysieke, emotionele en mentale welzijn te beschermen, stress te vermijden en weg te blijven van de negatieve gedachten en emoties van anderen

Waarom grenzen stellen

Leer NEE zeggen

Waarom moeten we zo vaak ‘ja’ zeggen? Het is echt niet erg om af en toe ‘nee’ te zeggen. Je kunt respectvol en aardig zijn en toch ‘nee’ zeggen tegen mensen. Je kunt je opgelaten en ongemakkelijk voelen als je een verzoek weigert. Laat dit je er niet van weerhouden om ‘nee’ te zeggen als je denkt dat dit het juiste is om te doen.

Andere mensen zijn belangrijk, maar ook jij en je tijd zijn belangrijk.

Begin af en toe ‘nee’ te zeggen, wanneer je het gevoel hebt dat mensen je uitbuiten, wanneer je belangrijkere dingen te doen hebt of wanneer je echt geen tijd hebt. 

In de meeste gevallen zullen mensen je respecteren, als je beleefd en aardig tegen ze bent, en in een paar korte woorden uitleggen waarom je niet aan hun wens kunt voldoen. Zij hebben zelf ook wel eens geen tijd, toch?!

 

Hoe kun je je grenzen aangeven?

Voordat je je eigen grenzen aan kunt geven, moet je weten wat jouw grenzen zijn. Ga bij jezelf na: Wat zijn situaties waarin ik mij prettig voel, of juist niet? Hoe wil ik behandeld worden? Vervolgens is het belangrijk om deze grenzen ook in stand te houden. Hier zijn een aantal tips en voorbeelden voor hoe jij vaker je grenzen aan kunt geven:

 

Zo zie je dus dat er verschillende voordelige effecten zitten aan het stellen van je eigen grenzen, en dat het ook nog helemaal niet zo spannend is als velen het doen lijken. Het is niet raar of ongemakkelijk om ‘nee’ te zeggen. Al helemaal niet als je er een goede onderbouwing voor hebt. Moet jij vaker ‘nee’ zeggen?

Vraag eens een vriend(in), waarvan je weet dat die goed eigen grenzen aan kan geven, of je wat tips kunt krijgen. Of zoek een goed boek uit, die jou inzichten en tips geeft om vaker ‘nee’ te zeggen.

Misschien zal het even wennen zijn voor je, maar de voordelen gaan zich snel aan je laten merken. Meer rust, respect en tijd voor jezelf. Lukt het je na een tijdje nog niet zo goed? Gelukkig zijn er allerlei mensen en zelfontwikkeling boeken die jou daarbij kunnen helpen. 

In deze blog:

Lees meer blogs