Is jouw glas altijd half leeg of half vol? Studies hebben aangetoond dat beide van invloed kunnen zijn op je fysieke en mentale gezondheid en dat positief denken veel goede neveneffecten heeft. Zo zul je een betere kwaliteit van leven ervaren door een hoger energieniveau, door een betere psychologische en fysieke gezondheid en door mindere vatbaarheid voor stress en depressies.
Positief denken is geen magie.
Het zal niet van de een op de andere dag helemaal lukken en al je problemen verhelpen. Maar het mooie van alles is: alle kleine beetjes helpen. Door positiever te denken zullen je problemen beter beheersbaar zijn en zul je uitdagingen of problemen op een positievere en energiekere manier benaderen. In deze blog vind je 10 tips om positief te denken.
Hoe kan je vaker positief denken?
Door positiever te denken zul je mooie neveneffecten ervaren en gelukkiger in het leven staan, meer energie hebben en problemen of uitdagingen op een andere manier benaderen. Het zal niet vanzelf gaan, maar als je de tips volgt en toepast, zul je stapje voor stapje een positievere mindset creëren. Lees de 10 tips om positiever te denken hieronder en ga het leven energieker tegemoet!
1. Focus op de goede dingen
Uitdagende situaties en obstakels horen bij het leven. Als je er een tegenkomt, concentreer je dan op de goede dingen, hoe klein of schijnbaar onbeduidend ze ook lijken. Als je ernaar zoekt, kun je altijd de spreekwoordelijke zilveren rand in elke wolk vinden – zelfs als het niet meteen duidelijk is.
Als iemand bijvoorbeeld plannen annuleert, concentreer je dan op hoe je tijd vrijmaakt voor iets anders leuks of nuttigs wat je nu kunt doen. Zo verplaats je je aandacht van het negatieve naar het positieve en spendeer je je tijd ook nog eens goed!
2. Lees positieve en inspirerende verhalen en boeken
Besteed elke dag tijd aan het lezen van iets wat positief denken aanmoedigt. Lees zelfontwikkeling boeken, spiritueel materiaal of inspirerende quotes om je te helpen focussen op wat belangrijk voor je is in het leven. Het kan een geweldige manier zijn om je dag te beginnen en te eindigen.
Als je je gedachten voedt met positiviteit, zul je uiteindelijk ook vaker het positieve van dingen of gebeurtenissen in zien.
I do believe something very magical can happen when you read a good book
J.K. Rowling
3. Wees dankbaar
Het is aangetoond dat het beoefenen van dankbaarheid stress vermindert, het gevoel van eigenwaarde verbetert en veerkracht bevordert, zelfs in zeer moeilijke tijden. Denk aan mensen, momenten of dingen die je een soort van troost of geluk brengen en probeer je dankbaarheid minstens één keer per dag te uiten. Dit kan een collega zijn voor het helpen met een project, een geliefde voor het afwassen of je hond voor de onvoorwaardelijke liefde die ze je geven.
4. Stel jezelf open voor humor
Studies hebben aangetoond dat lachen stress, angst en depressie vermindert. Het verbetert ook de copingvaardigheden, het humeur en het zelfrespect.
Sta open voor humor in alle situaties, vooral de moeilijke, en geef jezelf toestemming om te lachen. Het verlicht onmiddellijk de stemming en maakt dingen een beetje minder moeilijk. Zelfs als je het niet voelt; doen alsof of jezelf dwingen om te lachen kan je humeur verbeteren en stress verminderen.
5. Breng tijd door met positieve mensen
Negativiteit en positiviteit blijken besmettelijk te zijn. Denk aan de mensen met wie je tijd doorbrengt. Is het je opgevallen hoe iemand in een slecht humeur bijna iedereen in een kamer kan neerhalen? Een positief persoon heeft het tegenovergestelde effect op anderen.
Het is aangetoond dat het in de buurt zijn van positieve mensen het zelfrespect verbetert en je kansen om je doelen te bereiken vergroot. Omring jezelf met mensen die je opbeuren en je helpen de positieve kant te zien. Ook al zit het even tegen.
In Master Your Mindset benadrukt Michael Pilarczyk het belang van een mastermind-groep. Een groep van mensen die op eenzelfde golflengte als jij zitten en het beste in jou naar boven halen.
6. Vind de oorzaak van je negativiteit
Kijk goed naar de verschillende gebieden van je leven en identificeer de gebieden waarin je het meest negatief bent. Niet zeker? Vraag een vertrouwde vriend of collega. De kans is groot dat ze enig inzicht kunnen bieden. Een collega kan opmerken dat je de neiging hebt om negatief te zijn op het werk. Je partner merkt misschien dat je tijdens het auto rijden bijzonder negatief wordt. Pak één gebied tegelijk aan en vul je mind met steeds meer positiviteit.
7. Begin elke dag met positiviteit
Creëer een ritueel waarin je elke dag begint met iets opbeurends en positiefs. Hier zijn een paar ideeën:
- Zeg tegen jezelf dat het een geweldige dag gaat worden of een andere positieve bevestiging.
- Luister naar een vrolijk en positief nummer of afspeellijst.
- Deel wat positiviteit door een compliment te geven of iets aardigs voor iemand te doen.
In De logica van geluk raadt Mo Gawdat je aan om een ‘positiviteits- en gelukslijstje’ voor jezelf op te stellen. Schrijf alle dingen op waar jij gelukkig van wordt, om zo meer focus hierop te leggen in je leven.
8. Oefen positieve zelfpraat
We hebben de neiging om heel hard voor onszelf te zijn en onze eigen ergste criticus te zijn. Na verloop van tijd kan dit ertoe leiden dat je een negatief beeld van jezelf krijgt dat moeilijk van je af te schudden is. Om dit te stoppen, moet je rekening houden met de stem in je hoofd en reageren met positiviteit, ook wel positieve zelfpraat genoemd.
Onderzoek toont aan dat zelfs een kleine verschuiving in de manier waarop je tegen jezelf praat, van invloed kan zijn op je vermogen om je gevoelens, gedachten en gedrag onder stress te reguleren.
Hier is een voorbeeld van positieve zelfpraat: in plaats van te denken: “Ik heb dat echt verpest”, denk je: “Ik probeer het nog een keer, op een andere manier”. In Think and Grow Rich haalt Napoleon Hill aan dat het ontzettend belangrijk is om positief over jezelf en je doelen te praten. Hardop – vol emotie, passie en verlangen.
9. Richt je op alle dingen die goed gaan
Veel mensen – en ook de media – houden zich bezig met veel negativiteit en dingen die fout gaan. En je kunt het al wel raden: hier word je niet per se positiever van.
Probeer je dus veel meer te richten op de dingen waarvan je kunt genieten of die goed gaan in het leven. Het is aan te raden om een lijstje te maken met zaken die jij als positief ervaart. Overal in de wereld worden veel negatieve dingen gedeeld en verteld. Maar onthoudt: er gebeuren ook heel veel positieve dingen. Iedere seconde opnieuw. Ook voor jou.
10. Stel doelen en werk eraan toe
Je kunt gemakkelijker positief denken over problemen en tegenslagen als je doelen hebt waar je naartoe werkt. Persoonlijke doelen geven je motivatie om die obstakels te overwinnen als je onderweg problemen tegenkomt. Zonder duidelijke doelen is het moeilijker om beslissingen te nemen en je voortgang te meten.
Positief denken leren met zelfontwikkeling boeken
Bekijk ook de inspirerende zelfontwikkeling boeken of andere blogs op groeimaster, waarmee je handvaten aangereikt krijgt om een positievere mindset te creëren. Een inspirerend succesverhaal kan ook jou aansporen om positiever te denken en gelukkiger te zijn. Dit zal resulteren in een positiever beeld van zowel jezelf als de wereld om je heen.