5 tips voor gelukkig worden

Home » Blog » Zelfbewustzijn » 5 tips voor gelukkig worden

Geluk heeft voor iedereen een andere definitie, ook jouw definitie is uniek.

 

Vaak zitten we echter gevangen in een lus van negatieve gedachtes, emoties en gewoontes die ons ontmoedigen om gelukkig te zijn en ons beste leven te leven. 

Terwijl gelukkig worden misschien lastiger lijkt dan het daadwerkelijk is…

In deze blog lichten we 5 tips toe die jou gaan helpen bij het leven van een gelukkiger leven.


1. Let op je verwachtingen

Heb je ooit wel eens onrealistische verwachtingen gehad van personen in je omgeving? Of van bepaalde activiteiten die je ging doen? 
 
 
Grote kans dat je antwoord hierop ja is. 
 
 
En de kans is ook groot dat die verwachtingen niet uitkwamen. 
 
In feite hebben de meeste mensen onredelijke verwachtingen die zich in onze gedachten ontwikkelen als we de wereld om ons heen analyseren. 
 
Het is slechts een product van je verbeelding en het resultaat van je oordelen en gevoelens.
 
In De logica van geluk volgt Mo Gawdat dit op met een visualisatie over de werking van menselijke voorspellingen:
Voorspellingen

Laat je kinderlijke optimisme je echte leven niet bederven; denk na over wat je doet en probeer nooit mogelijkheden te creëren die je opgewektheid zouden kunnen bederven. 

Richt je in plaats daarvan op realistische benaderingen en situaties in het leven. Denk na over problemen en hoe je deze logisch kunt oplossen met daadwerkelijke oplossingen. 

Van onrealistische verwachtingen en voorspellingen zul je namelijk nooit gelukkig worden…

 

 

2. Vergelijk jezelf niet met anderen

We vergelijken onszelf al van kinds af aan met andere mensen om een aantal redenen. We doen het zelfs meer naarmate we ouder worden, bijvoorbeeld door ons uiterlijk, salaris en prestaties te meten. Het maakt ons echter alleen maar angstig.

Hoewel het misschien moeilijk is om te stoppen met jezelf met anderen te vergelijken, is het belangrijk om te erkennen dat het een verspilling van tijd, moeite en emotie is.

Het is belangrijk om te onthouden dat je moet stoppen met jezelf lastig te vallen. En sociale media hebben ook niet veel gedaan om je geestelijke gezondheid te helpen. Het schildert de leugen dat iedereen succesvol zou moeten gaan leven, maar dit is niet waar.

Iedereen is anders. We maken fouten en het leven van iemand anders is geen garantie voor geluk.

Als je de gewoonte niet kunt doorbreken, vergelijk jezelf dan met jezelf: bekijk je prestaties, stel doelen en voer ze uit.3. Analyseer je angsten

Iedereen ervaart wel eens angst. Vanuit vroeger zijn we waakzaam voor potentieel gevaarlijke of schadelijke situaties. 

Natuurlijk is het belangrijk dat we waakzaam zijn voor gevaren, maar de meeste mensen lijden aan fobieën die hen ervan weerhouden om van een beter leven te genieten.

Om je angsten te overwinnen, zul je ze eerst moeten analyseren. In Think and Grow Rich spreekt Napoleon Hill over de 6 basisangsten, die je stuk voor stuk voor jezelf kunt analyseren. 

LEES OOK: Hoe kun je faalangst overwinnen?

Het is veel eenvoudiger om angst te overwinnen als je begrijpt wat de oorzaak is.

De tweede stap is om te begrijpen hoe om te gaan met stressvolle situaties in je omgeving: hoe minder spanning je hebt, hoe minder angstig je zult zijn. Benut je angsten om jezelf te ontwikkelen. 

In plaats van het als angst te ervaren, kun je het ook zien als een leermoment.

 

 

4. Doe wat je écht leuk vindt

De gemiddelde persoon werkt ongeveer 30% van zijn leven. De meeste mensen zijn het erover eens dat hun baan een manier is om aan geld te komen, maar het neemt ook een aanzienlijk deel van je tijd in beslag, dus je moet houden van wat je doet.

Aangezien het economische klimaat competitief is, is er een groot risico op mislukking. Mensen streven vaak niet de dingen na die ze écht zouden willen, omdat er angst is dat het niet zal lukken. 

 

 

Alleen als je doet wat je écht leuk vindt, zul je gelukkig worden.

 

 

Als je iets doet dat je leuk vindt, houd je de tijd niet bij omdat je gefocust bent op het bereiken van prestaties. Naast dat het een inkomstenbron is, doe je iets wat je écht leuk vindt en misschien wel je manier van leven wordt. 

Ook kan het zijn dat je te veel tijd kwijt bent aan werk en ook wat meer van het leven wil genieten. In Een werkweek van 4 uur beschrijft Timothy Ferriss verschillende, praktische tips en methodes om effectiever te werken en dus meer tijd over te houden voor andere dingen. 

 

 

5. Zorg goed voor jezelf

Mensen denken vaak geen tijd te hebben om goed voor zichzelf te zorgen. 

In principe is je lichaam je voertuig, dat het mogelijk maakt om te doen wat jij wilt. Je kunt je dus wel voorstellen dat het een keer mis kan gaan, als je niet goed voor jezelf zorgt. 

Er zijn ontzettend veel manieren om soms een momentje voor jezelf te nemen en beter voor jezelf te zorgen: 

In Master Your Mindset benadrukt Michael Pilarczyk de kracht van de stilte. Soms moet je de stilte opzoeken om tot jezelf te komen. In zijn boek versterkt hij deze uitspraak aan de hand van een mooie anekdote. 

 

Zo zie je maar dat je op tal van manieren gelukkiger kunt worden, maar dat die zoektocht vooral in jezelf begint. Hoe ziet jouw mooiste leven eruit?

In deze blog:

Lees meer blogs