7 soorten meditatie: welke past bij jou?

Home » Blog » Zelfbewustzijn » 7 soorten meditatie: welke past bij jou?

Er zijn verschillende soorten meditatie, heb je daar wel eens over nagedacht? Meditatie wordt vaak als iets ‘zweverigs’ gezien, terwijl er ook hele simpele vormen van meditatie zijn. Er zijn verschillende soorten meditatie die je uit kunt proberen. Het is belangrijk om de vorm van meditatie te vinden die het meest bij jou past.

Maar onthoud! Er is hier geen goed of fout antwoord, en elk van de verschillende soorten meditatie heeft voor- en nadelen. In deze blog bespreken we 7 soorten meditatie.

Verschillende soorten meditatie

Er zijn verschillende vormen van meditatie en het is per persoon verschillend welke het meest geschikt is. Dit is afhankelijk van bepaalde factoren:

Laten we niet langer wachten en 7 verschillende vormen van meditatie bespreken.

1. Transcendente meditatie

Transcendente meditatie is een goede keuze als je voor een wat kortere vorm van meditatie wil gaan. Deze soort meditatie duurt circa 20 minuten.

Tijdens transcendentale meditatie hoef je alleen maar een geluid, woord of een korte zin te kiezen en je erop te concentreren. Je gaat dit dan gedurende de hele sessie van 20 minuten herhalen, wat zou moeten helpen de gedachte in je onderbewustzijn te vestigen. In Think and Grow Rich wordt dit ook wel autosuggestie genoemd. Iets zo vaak tegen jezelf herhalen, vol met emotie en verlangen, totdat het in je onderbewustzijn geprent is en je er ook naar gaat handelen.

Natuurlijk moet je altijd een vorm van meditatie kiezen die voor jou comfortabel is. Er zijn verschillende manieren om je te concentreren en te herhalen en je kunt experimenteren om te ontdekken welke specifieke manieren voor jou werken met deze meditatietechniek.


2. Mindfulness-meditatie

Mindfulness-meditatie is een van de meest beoefende vormen van meditatie en is gebaseerd op de theorie van in het moment zijn en weten waar je bent. 

Hoewel mindfulness-meditatie overal kan worden uitgevoerd, is het vrij gebruikelijk dat mensen mindfulness beoefenen in de privacy van hun eigen huis, waar ze tijd hebben om over gedachten na te denken zonder op dat moment een oordeel te vellen.

mediteren

3. Vipassana meditatie

Als het op meditatie aankomt, kan Vipassana een uitstekende optie zijn om te overwegen. Inderdaad, een groeiend aantal mensen probeert tegenwoordig dit soort meditatie, ook al bestaat de vipassana meditatie al meer dan 2500 jaar! Deze beweging is vooral prominent aanwezig in de Verenigde Staten.

Vipassana meditatie is voornamelijk gericht op zelfreflectie, zelfobservatie en zelftransformatie.

Het helpt de verbinding tussen lichaam en geest te versterken, wat vaak leidt tot een superieur gevoel van rust en ontspanning in het algemeen. Bovendien wordt het vaak gebruikt als onderdeel van een plan voor een gezonde levensstijl, ter ondersteuning van ethische genezingsinspanningen en waardoor mensen kunnen werken aan verlichting en ‘genezing’ van verslavingen.4. Geleide meditatie

Gewoonlijk worden geleide meditatiesessies uitgevoerd met ondersteuning van een professionele meditatiegids – dit is echter niet altijd het geval, en er zijn eigenlijk veel soorten geleide meditatielessen die je kunt volgen. Tijdens begeleide meditatiesessies gebruik je meestal je zintuigen om je lichaam door het meditatieproces te leiden.

Inderdaad, veel sessies zullen een unieke combinatie van geuren, geluiden en texturen gebruiken om een gevoel van rust te creëren bij de mediterende. Al die tijd kunnen deze eenvoudige items je ook helpen om je als kind te verbinden met gelukkigere tijden. Hieronder kun je een geleide meditatie uitproberen. De meditatie wordt geleid door Michael Pilarczyk, de schrijver van Think and Grow Rich NederlandsMaster Your Mindset en Je Bent Zoals Je Denkt

5. Yoga meditatie

Hoewel yoga in vele vormen en stijlen voorkomt, zijn er veel die nuttig kunnen zijn voor meditatiedoeleinden. In feite kun je yoga gemakkelijk voor meditatie gebruiken door je te concentreren en een goed evenwichtsgevoel te hebben.

TIP: tijdens yoga moet je vaak in bepaalde posities op de grond gaan zitten of liggen. Zorg er dus voor dat je een fijne yogamat hebt, om blessures te voorkomen.

Yoga meditatie is natuurlijk het meest effectief als je je af kunt sluiten voor afleiding in de buurt. Beter nog, als je ze volledig kunt verwijderen. Dit kan een geweldige manier zijn om je leerproces te verbeteren.

Het is een goed idee om ook te kijken welke yogastijlen en -houdingen voor jou het meest comfortabel en toegankelijk zijn, voordat je ze voor meditatie gaat gebruiken. Vast komen te zitten in een ongemakkelijke positie is niet bepaald ideaal, dus voorbereiding van tevoren is cruciaal om frustratie of tegenslagen in je meditatiereis te voorkomen.

Wat doet mediteren met je?

BLOG

6. Metta meditatie

Een andere vorm van meditatie die veel mensen volgen, is metta meditatie – een vorm van meditatie die eigenlijk minder gericht is op je eigen persoonlijke groei en in plaats daarvan prioriteit geeft aan het ondersteunen van andere mensen.

Gewoonlijk begint een metta meditatiesessie met comfortabel op de grond zitten, en de mediteerder begint met het opzeggen van positieve, bevestigende zinnen.

Nogmaals, er is hier geen goed of fout antwoord – neem dus even de tijd om te overwegen welke opties voor jou geschikt zijn. Veel voorkomende gezegdes zijn: “Moge ik gezond zijn, moge ik gelukkig zijn, moge ik ontspannen zijn.”

 

7. Chakra meditatie

Niet iedereen gelooft in chakra’s en dat is oké – zelfs als je dat niet doet, kunnen chakra meditatieprincipes en -oefeningen zeer effectief zijn. Inderdaad, tijdens chakra meditatie werk je eraan om je chakra’s in balans en harmonie te brengen.

Door dit te doen, ervaar je meestal ook een gevoel van innerlijke rust en ontspanning tijdens chakra meditatiesessies. Als je bijzonder gepassioneerd bent door deze vorm van meditatie, zou je ook kunnen overwegen om wierook of kleurgecodeerde kristallen te gebruiken om de ervaring in zijn geheel te verbeteren.

In deze blog:

Lees meer blogs