7 tips voor spirituele groei

Home » Blog » Zelfbewustzijn » 7 tips voor spirituele groei

Spirituele groei is een proces waarbij we onze verkeerde en onwerkelijke concepten, gedachten, overtuigingen en ideeën kwijtraken en ons meer bewust worden van ons innerlijke wezen.

Dit proces onthult de innerlijke staat van zijn die altijd aanwezig is, maar verborgen achter alle lagen van ons ‘ego’.

Spirituele groei is het proces van innerlijk ontwaken, het opstijgen van het bewustzijn voorbij het ‘normale’, alledaagse bestaan, en ontwaken tot enkele universele waarheden. Het betekent voorbij de geest en het ‘ego’ gaan en beseffen wie en wat je werkelijk bent.

Spirituele ontwikkeling is geen excuus om aan verantwoordelijkheden te ontsnappen. Het betekent niet dat je je op een vreemde en rare manier moet gedragen, of een onpraktisch persoon moet worden. 

Het is een methode om te groeien en een sterker, gelukkiger en verantwoordelijker persoon te worden. Maar hoe kun jij die spirituele ontwikkeling nou een boost geven? In deze blog geven we je 7 tips!

7 tips voor spirituele groei

spiritualiteit

1. Wees positief

Als je merkt dat je negatief denkt, schakel dan onmiddellijk over op positief denken. Streef ernaar om de controle te hebben over wat er in je opkomt. Open de deur voor het positieve en sluit het voor het negatieve. 
 
Enkele manieren op meer op het positieve te focussen zijn:

2. Lees inspirerende boeken

Het is misschien een open deur, maar als je spirituele groei wilt ervaren, kan het je helpen om inspirerende boeken te lezen. Boeken over spiritualiteit, de werking van je gedachten en geest en de psychologie hierachter. 

De juiste boeken vertellen jou niet hoe je dingen MOET doen, maar zetten je op een bepaalde manier aan het denken en geven je handvaten voor jouw spirituele groei. 

Zie hier, een aantal best-sellers op het gebied van spirituele en persoonlijke groei:

3. Doe aan meditatie

Eén manier om meer in het nu te leven, is door vaker te mediteren. Tijdens het mediteren neem je even een moment voor jezelf, waarbij je de stilte opzoekt. Of je luistert juist een geleide meditatie, waarbij een stem je in een bepaalde staat van zijn brengt. Aangezien er veel soorten meditatie zijn, is er voor iedereen wel eentje te vinden die werkt. 
Dan vraag je je misschien af: hoe vaak moet ik mediteren? Dat is voor iedereen verschillend. Veel mensen doen het 1 à 2 keer per dag, anderen eens in de zoveel dagen. En dan zit er nog verschil in de lengte van de meditatie. Voor sommigen is 3-5 minuutjes voldoende, anderen doen een langere sessie van 30 minuten. 

Het kan zijn dat je het lastig vindt om er tijd voor te maken of dat je het gevoel hebt dat het niet werkt voor je. In het begin gaat het soms wat stroever, maar na een tijdje zul je snel positieve effecten gaan ervaren en zal het mediteren je steeds beter af gaan. Veel mensen onderschatten vaak wat meditatie met je doet. Door regelmatig te mediteren zul je ook andere positieve neveneffecten in je leven ervaren.

4. Leef meer in het nu

Onze gedachten dwalen ontzettend vaak af… Waarom doen ze dat? En nog belangrijker, hoe kun je ervoor zorgen dat je meer in het nu leeft?
 
We leven vaak met onze gedachten in het verleden of de toekomst. Maar denk er eens over na: in principe is je leven een opeenvolging van ‘huidige’ momenten. Van ‘nu’ naar ‘nu’. 
 
Als je er zo over na denkt, is er maar één moment waar jouw aandacht naar toe zou moeten gaan. Het NU. 
 
Als je niet in het hier-en-nu leeft, leef je als het ware in een illusie. Een ander moment dan het NU bestaat namelijk niet.

5. Ontwikkel een ‘geluksgewoonte’

Kijk altijd naar de zonnige kant van het leven en streef ernaar om in alles het goede, grappige en positieve te zien. Dit zal je helpen een gelukkige gemoedstoestand te ontwikkelen. 

Als je nu nog veel negatieve gedachten hebt, maar aan het werken bent om gelukkiger te worden, dan zullen na een tijdje je negatieve gedachten verdwijnen en plaatsmaken voor positieve gedachten – op automatische piloot! 

In De logica van geluk vertelt Mo Gawdat over zijn bevindingen uit zijn jarenlange onderzoek naar de geluksformule. Hierin staan een aantal waardevolle oefeningen en methodes die je kunnen helpen om positiever te zijn en te focussen op jouw geluksmomentjes. 

6. Je bent meer dan je lichaam 

Erken het feit dat je een geest bent met een fysiek lichaam, niet een fysiek lichaam met een geest. Als je dit idee kunt accepteren, zal het je houding ten opzichte van mensen, het leven en de gebeurtenissen en situaties die je doormaakt, veranderen.

Je zult merken dat je daarna dingen vanuit een ander perspectief zult zien en gebeurtenissen meer kunt ‘observeren’, dan dat je helemaal verdwaald in eindeloze gedachten.

7. Reflecteer op jezelf

Reflecteren is nadenken of nadenken met serieuze aandacht en overweging. Als je erover nadenkt, is reflectie de basis van spiritualiteit. Als je tijd besteedt aan nadenken, zoek je – en vind je vaak – antwoorden op veel van de vragen die door de eeuwen heen zijn gesteld door de mensheid.
 
Hier zijn drie manieren om reflectie te gebruiken voor je spirituele groei:

 

Kenmerken van spirituele groei

Nu we weten hoe we onze spirituele groei kunnen stimuleren en versterken, is het handig om te weten hoe je kunt merken of je spirituele groei door aan het maken bent. Er zijn verschillende kenmerken en symptomen, die mensen ervaren bij spirituele groei. 

Ook al is voor iedereen de reis uniek, dit zijn de kenmerken van spirituele groei:

Het is dus niet zo dat je ineens een hele gedragsverandering zal ondergaan, maar stap voor stap zal je je bewuster worden van dingen in het leven en hoe jij daar je eigen draai aan kunt geven. 

Spirituele groei kan zelfs heel natuurlijk aanvoelen en er geleidelijk voor zorgen dat jij steeds meer gaat leven zoals jij dat wilt en dingen om je heen gaat accepteren. 

 

In deze blog:

Lees meer blogs