Hoe kan ik mijn gedachten uitzetten?

Home » Blog » Zelfbewustzijn » Hoe kan ik mijn gedachten uitzetten?

Zou je soms willen dat je wist hoe je moet stoppen met denken? Even rust en je gedachten uitzetten…

 

Soms heb je niet eens door dat je gedachten met je aan de haal gaan, maar stel jezelf eens de volgende vragen: 

Grote kans dat er een ‘ja’ naar voren komt als je bovenstaande vragen beantwoord. Maar geen zorgen…


Iedereen kan zijn of haar gedachten uitzetten. 


Uitzetten betekent niet dat je helemaal kunt stoppen met denken, maar je kunt wel rustmomenten creëren, tussen de chaos van gedachten. Hieronder gaan we in op een aantal manieren om je gedachten ‘uit’ te zetten.

Wat is er nodig om te stoppen met denken?

Veel mensen denken bij het creëren van rust in je hoofd gelijk aan ‘zweverig’ en stellen vragen als: ‘Dat is toch alleen voor monniken?’. 

Zaken als mindfulness, meditatie en ademhalingsoefeningen hebben een bepaald imago om zich heen hangen, waardoor veel mensen het niet eens proberen.

Maar zoals net gezegd; iedereen kan het en het is voor iedereen.

Je hoeft niet in een klooster of ergens tussen de bergen te wonen om je gedachten te kalmeren en te stoppen met denken. Je kunt dit doen terwijl je hetzelfde leven blijft voortzetten. 

Onthoud echter wel:

 

Zoals in Think and Grow Rich wordt toegelicht, zijn gedachten ‘dingen’ en kun jij controle uitoefenen op je eigen gedachten. 

 

Niet kunnen stoppen met denken…

Continu komen en gaan er gedachten door je hoofd heen. 

Veel van deze gedachten zijn herhaaldelijk en af en toe vliegen er wat nieuwe gedachten heen en weer. Ze komen en gaan en ze geven je geen moment van rust… Je denkt na over zaken die je interesseren of waar je je zorgen over maakt. 

Grote kans dat je het herkent dat je gedachten wel eens verdwalen in een van de volgende zaken: 

Vaak spelen deze gedachten zich af in het verleden of de toekomst. Je maakt je zorgen over iets wat in het verleden is gebeurd of wat nog te gebeuren staat, je vraagt je af wat anderen wel niet van je zullen vinden, of wat je allemaal nog wel te gebeuren staat…

Deze gedachten in het verleden of de toekomst gaan vaak gepaard met onzekerheid en angst. 

In De kracht van het nu vertelt Eckhart Tolle je hoe je meer in het nu kan leven. Hij stelt namelijk dat het leven bestaat uit opeenvolgende, huidige momenten. En in het ‘nu’, gaat het negen van de tien keer goed met je…

Soms ben je je misschien niet bewust van deze gedachten, maar op andere momenten kunnen ze spanning en angst veroorzaken en zullen ze je ’s nachts niet laten slapen.

 

 

Je gedachten kunnen herhalingen zijn van gebeurtenissen uit het verleden of recente gebeurtenissen, die angst voor je veroorzaakten. Soms kunnen ze betrekking hebben op toekomstige gebeurtenissen die je stress en angst bezorgen.

Vaak wordt dezelfde gedachte steeds opnieuw herhaald, waardoor elk gerelateerd probleem of angst wordt vergroot en dingen buiten proportie worden geblazen. Door te leren ze te stoppen, zullen gebeurtenissen worden teruggebracht tot hun werkelijke proportie en daardoor zorgen en angst elimineren.

 

Hoe kun je je gedachten uitzetten?

Hoe stoppen met denken? Hier zijn een paar eenvoudige tips om te stoppen met teveel aandacht aan gedachten te schenken en te voorkomen dat ze met je aan de haal gaan.

 

1. Stop het overdenken

Streef ernaar om je jezelf er bewust van te maken als je aan het overdenken bent. Elke keer als je merkt dat je veel aan het nadenken bent, moet je jezelf afvragen of deze gedachten de moeite waard zijn om er zoveel tijd aan te besteden. 
 
Ja? Besteed er dan tijd aan en bedenk een plan om er iets aan te doen.
 
Nee? Laat ze dan gaan. 
 
Overdenken heeft helemaal geen nut en door het bij jezelf te herkennen en jezelf het bovenstaande af te vragen, kun je overdenken steeds beter vermijden. 
 
 

2. Leef meer in het nu

Zoals al eerder aangekaart, spelen veel gedachten zich af in het verleden of de toekomst. Je speelt beangstigende scenario’s in je hoofd af of maakt je zorgen over wat mensen wel niet van je zullen vinden als je een bepaalde keuze maakt. 
 
Door in het huidige moment te leren zijn, kun je je aandacht richten op wat je aan het doen bent en onnodig denken vermijden.
 
Wanneer je je op het huidige moment concentreert, leer je je gedachten om zich te concentreren en maak je het daarom gemakkelijker om negatieve gedachten te negeren die zorgen, stress en angsten veroorzaken.

3. Bekijk dingen vanuit een breder perspectief

Vaak verdwalen mensen in gedachten over kleine details, die het helemaal niet waard zijn. Het kost je alleen maar onnodige tijd en energie. En ze laten je vaak ook nog eens ongelukkig voelen…

Door dingen vanuit een breder perspectief te bekijken, vallen de kleine, negatieve details in het niet. Door overzicht te bewaren zie je vaak dat alles wel meevalt en je dus niet urenlang te piekeren over een kleine fout die je hebt gemaakt. 

 

 

4. Haal een paar keer bewust adem

Wanneer je merkt dat je weer in gedachten aan het verdwalen bent; haal een paar keer bewust adem. Je zult merken dat je rustiger wordt en je focus terug krijgt. 

Daarnaast is het ook bewezen dat bepaalde ademhalingsoefeningen – zoals die uit De Wim Hof Methode – een bijzonder positieve invloed hebben op je lichaam en gezondheid. 

 

In zijn boek vertelt hij hoe zijn technieken talloze mensen hebben geholpen om te genezen van ziekten en hun levenkracht terug te vinden. Het is bijzonder om te lezen wat Wim Hof teweeg brengt in de wetenschap, waar ze bijna niet meer om hem heen kunnen.

 

 

 

5. Doe regelmatig aan meditatie

Meditatie beoefenen, al is het maar een paar minuten per dag, is een van de beste manieren om te leren stoppen met denken en te genieten van een staat van innerlijke rust.
 
Meditatie kalmeert je lichaam en gedachten en maakt het gemakkelijker om stress, angst en constant denken te vermijden.
 
Meditatie geeft je een betere controle over je gedachten, verbetert je focus en maakt je focus scherper.

De bovenstaande tips kunnen je al ontzettend veel helpen bij het uitzetten van je gedachten. In verschillende zelfontwikkeling boeken komt de kracht van rust en stilte in je gedachten naar voren, omdat dit je overzicht geeft in je leven. 

In deze blog:

Lees meer blogs