Zou je soms willen dat je wist hoe je moet stoppen met denken? Even rust en je gedachten uitzetten…
Soms heb je niet eens door dat je gedachten met je aan de haal gaan, maar stel jezelf eens de volgende vragen:
- Betrap je jezelf vaak op piekeren?
- Verlies je vaak je focus, omdat je verdwaalt in gedachten?
- Heb je moeite om in slaap te komen door ronddwalende gedachten?
- Maak je je vaak zorgen over gebeurtenissen uit het verleden of de toekomst?
Grote kans dat er een ‘ja’ naar voren komt als je bovenstaande vragen beantwoord. Maar geen zorgen…
Iedereen kan zijn of haar gedachten uitzetten.
Uitzetten betekent niet dat je helemaal kunt stoppen met denken, maar je kunt wel rustmomenten creëren, tussen de chaos van gedachten. Hieronder gaan we in op een aantal manieren om je gedachten ‘uit’ te zetten.
Wat is er nodig om te stoppen met denken?
Zaken als mindfulness, meditatie en ademhalingsoefeningen hebben een bepaald imago om zich heen hangen, waardoor veel mensen het niet eens proberen.
Maar zoals net gezegd; iedereen kan het en het is voor iedereen.
Je hoeft niet in een klooster of ergens tussen de bergen te wonen om je gedachten te kalmeren en te stoppen met denken. Je kunt dit doen terwijl je hetzelfde leven blijft voortzetten.
Onthoud echter wel:
- Het kan enige tijd duren voordat je het een beetje onder de knie hebt. Op het begin kan het frustrerend zijn dat je gedachten maar blijven dwalen. Geeft het eens de tijd en je zult snel verbetering zien.
- Het is niet genoeg om enkel te praten over de wens om je gedachten uit te zetten. Het werkt alleen als je ook écht de benodigde tijd en moeite erin investeert.
Zoals in Think and Grow Rich wordt toegelicht, zijn gedachten ‘dingen’ en kun jij controle uitoefenen op je eigen gedachten.
Niet kunnen stoppen met denken…
Veel van deze gedachten zijn herhaaldelijk en af en toe vliegen er wat nieuwe gedachten heen en weer. Ze komen en gaan en ze geven je geen moment van rust… Je denkt na over zaken die je interesseren of waar je je zorgen over maakt.
Grote kans dat je het herkent dat je gedachten wel eens verdwalen in een van de volgende zaken:
- De flinke to-do lijst op je werk
- De status van je sociale relaties
- De voortgang van je persoonlijke ontwikkeling
- Je eigen gezondheid of die van de mensen om je heen
Vaak spelen deze gedachten zich af in het verleden of de toekomst. Je maakt je zorgen over iets wat in het verleden is gebeurd of wat nog te gebeuren staat, je vraagt je af wat anderen wel niet van je zullen vinden, of wat je allemaal nog wel te gebeuren staat…
Deze gedachten in het verleden of de toekomst gaan vaak gepaard met onzekerheid en angst.
In De kracht van het nu vertelt Eckhart Tolle je hoe je meer in het nu kan leven. Hij stelt namelijk dat het leven bestaat uit opeenvolgende, huidige momenten. En in het ‘nu’, gaat het negen van de tien keer goed met je…
Soms ben je je misschien niet bewust van deze gedachten, maar op andere momenten kunnen ze spanning en angst veroorzaken en zullen ze je ’s nachts niet laten slapen.

Je gedachten kunnen herhalingen zijn van gebeurtenissen uit het verleden of recente gebeurtenissen, die angst voor je veroorzaakten. Soms kunnen ze betrekking hebben op toekomstige gebeurtenissen die je stress en angst bezorgen.
Vaak wordt dezelfde gedachte steeds opnieuw herhaald, waardoor elk gerelateerd probleem of angst wordt vergroot en dingen buiten proportie worden geblazen. Door te leren ze te stoppen, zullen gebeurtenissen worden teruggebracht tot hun werkelijke proportie en daardoor zorgen en angst elimineren.
Hoe kun je je gedachten uitzetten?
1. Stop het overdenken
2. Leef meer in het nu
3. Bekijk dingen vanuit een breder perspectief
Door dingen vanuit een breder perspectief te bekijken, vallen de kleine, negatieve details in het niet. Door overzicht te bewaren zie je vaak dat alles wel meevalt en je dus niet urenlang te piekeren over een kleine fout die je hebt gemaakt.
4. Haal een paar keer bewust adem
Wanneer je merkt dat je weer in gedachten aan het verdwalen bent; haal een paar keer bewust adem. Je zult merken dat je rustiger wordt en je focus terug krijgt.
Daarnaast is het ook bewezen dat bepaalde ademhalingsoefeningen – zoals die uit De Wim Hof Methode – een bijzonder positieve invloed hebben op je lichaam en gezondheid.
In zijn boek vertelt hij hoe zijn technieken talloze mensen hebben geholpen om te genezen van ziekten en hun levenkracht terug te vinden. Het is bijzonder om te lezen wat Wim Hof teweeg brengt in de wetenschap, waar ze bijna niet meer om hem heen kunnen.
5. Doe regelmatig aan meditatie
De bovenstaande tips kunnen je al ontzettend veel helpen bij het uitzetten van je gedachten. In verschillende zelfontwikkeling boeken komt de kracht van rust en stilte in je gedachten naar voren, omdat dit je overzicht geeft in je leven.