Wat doet mediteren met je?

Home » Blog » Zelfbewustzijn » Wat doet mediteren met je?

Mediteren… het wordt vaak gezien als iets ‘zweverigs’ en ‘iets-wat-ik-niet-kan-of-niet-nodig-heb’. 

 

Maar dan bestaat er goed nieuws voor je: mediteren is niet alleen voor monniken. Mediteren heeft veel voordelen, en iedereen kan het! 

 

Wat doet mediteren met je? In deze blog vertellen we je er meer over. 

 

Wat is mediteren eigenlijk?

Bij mediteren denken de meeste mensen gelijk aan lekker ontspannen wegdromen, onder het genot van een rustgevend muziekje. Meditatie kan net zo inspannend zijn, als dat het ontspannend kan zijn. 

Tussen de verschillende vormen van meditatie is er één overeenkomst: je focust je op én traint je aandacht. 

Meditatie bestaat uit drie elementen: 

 

 

Bij mediteren is het belangrijk dat je je focus legt op één ding, het meditatieobject. Dit kan bijvoorbeeld een voorwerp of je ademhaling zijn. Tijdens deze focus zal het wel eens voorkomen dat je afdwaalt. Je zult dan je focus terug moeten brengen naar het meditatieobject, om in volle focus te blijven. 

Daarnaast heb je nog je gedachtes, die langs je heen zullen gaan in volle focus. Deze drie dingen vormen samen als een cyclus tot jouw meditatiemomenten.

 

 

Maar wat doet mediteren dan met je?

Tijdens het mediteren neem je even een moment voor jezelf, in het hier-en-nu. Door af en toe, het liefst dagelijks, zo’n moment voor jezelf te nemen, komen er ook andere positieve effecten op je af. Wat doet mediteren met je algehele gezondheid?

 

 

1. Mediteren helpt stress, angst en depressie te verlichten

Eén van de meest voorkomende redenen waarom mensen mediteren, is om stress te verminderen. Geestelijke en fysieke stress kunnen verhoogde niveaus van het stresshormoon cortisol veroorzaken. 

Dit kan leiden tot de schadelijke effecten van stress, zoals verstoorde slaap, depressies, angst, verhoogde bloeddruk, vermoeidheid en zelfs troebel denken. 

Uit onderzoek blijkt dat meditatie de hoeveelheid stress niet alleen kan verminderen, maar ook kan verbeteren!

 

 

2. Mediteren verbetert je focus en werkprestaties

Merk je dat je vaak afgeleid wordt en niet in staat bent om je op bepaalde dingen te concentreren? Gerichte aandachtsmeditatie is als gewichtheffen voor je aandachtsspanne en kan je helpen. Het kan helpen de kracht en het uithoudingsvermogen van je aandachtsspanne te vergroten. Zelfs bemiddeling van een paar minuten per dag kan je hierbij helpen.

Tijdens het mediteren focus je je vaak op één ding, zoals je ademhaling. Omdat je zo gefocust bent, geef je je gedachtes geen ruimte om jezelf te overspoelen. Deze kracht zal zich ook laten gelden als je niet aan het mediteren bent.

 

TIP: tijdens yoga of meditatie moet je vaak in bepaalde posities op de grond gaan zitten of liggen. Zorg er dus voor dat je een fijne yogamat hebt, om blessures te voorkomen en comfortabel je ding te kunnen doen.

 

3. Mediteren verbetert je emotionele gezondheid

Een ander voordeel van mediteren is dat het kan leiden tot een beter zelfbeeld en een positievere kijk. Door elke dag wat tijd vrij te maken om te mediteren, zet je jezelf op de eerste plaats op je lijst. Alleen zitten, ontspannen en je geest helpen helen, kan je helpen je prioriteiten op orde te brengen. Dit kan je helpen om een dieper respect voor jezelf en meer eigenliefde te krijgen.

 

 

4. Mediteren helpt je bij het maken van keuzes

We kennen waarschijnlijk allemaal het gevoel van een situatie waarin je door de spreekwoordelijke bomen het bos niet meer ziet. Wat doe je in zo’n situatie? Ga je rechtdoor, linksaf, rechtsaf…? Wat doe je als je geen overzicht meer hebt en niet weet wat je moet doen? Soms moet je dan even uit alle drukte stappen en de rust vinden, het overzicht creëren.

In Master Your Mindset geeft Michael Pilarczyk een mooie quote over de kracht van meditatie: 

 

Meditatie is niet als een pilletje tegen de pijn. Je gaat het niet doen op het moment dat de stoom uit je oren komt. Het mooie ervan is dat je jezelf traint om zelfs in een wervelwind overeind te staan. En zoals je met sporten je spieren traint, train je met meditatie je hersenen en je mind.

Wat doet mediteren met je
 

5. Mediteren maakt je vriendelijker

Sommige soorten meditatie kunnen zelfs positieve gevoelens en acties ten opzichte van jezelf en anderen vergroten. Metta, een soort meditatie die bekend staat als liefdevolle vriendelijkheidsmeditatie, begint met het ontwikkelen van vriendelijke gedachten en gevoelens voor jezelf.

Door dit te oefenen, leren mensen meer vriendelijkheid en vergeving te schenken aan anderen, zoals vrienden, kennissen en zelfs vijanden.

 

 

6. Mediteren verbetert je slaap

Bijna iedereen heeft wel eens in zijn leven te maken gehad met slapeloosheid. Studies hebben aangetoond dat mensen die mediteren vaak langer en beter slapen dan degenen die dat niet doen. Vaardig worden in het bemiddelen kan je helpen de razende gedachten die u gewoonlijk ’s nachts wakker houden onder controle te houden of om te buigen. 

Bovendien helpt het je lichaam te ontspannen, spanning los te laten en je in een vredige staat te brengen, waardoor je in slaap kunt vallen.

 

 

7. Mediteren helpt je bloeddruk te verlagen

De voordelen van bewuste meditatie gaan veel verder dan de hersenen. Veel onderzoeken hebben aangetoond dat mensen die mediteren een verlaagde bloeddruk hebben, een verbeterde immunologische functie, beter slapen en andere voordelen.

 

 

Ik wil leren mediteren…

Nu je het antwoord weet op de vraag ‘Wat doet mediteren met je?”, is een logisch gevolg dat je het uit wil gaan proberen of weer op wilt pakken. Een van de beste dingen aan mediteren is dat het bijna overal kan worden gedaan. De meeste soorten meditatie vereisen geen speciale apparatuur of ruimte. Met slechts een paar minuten per dag bent je klaar, en als je wilt beginnen, kun je eenvoudig aan de slag. 

Je moet het gewoon doen!

In deze blog:

Lees meer blogs