Home » Persoonlijke groei

Persoonlijke groei

Hoe kun je als persoon groeien en de beste versie van jezelf worden? Iedere dag een stukje wijzer, bewuster, fitter en slimmer. Ben jij op zoek naar een manier om jezelf continu te ontwikkelen, te ontdekken wie je écht bent en om je grootste dromen na te streven? Je interesse en ambities rondom jouw persoonlijke groei gaan je hierbij helpen.

Wat je aandacht geeft, dat groeit

Persoonlijke groei

Wat is persoonlijke groei?

Persoonlijke groei – ook wel persoonlijke ontwikkeling, zelfontwikkeling of zelfontplooiing – is de vooruitgang van jou als persoon. Door dagelijks stappen te zetten in de richting van de persoon die jij wenst te zijn en het leven dat je wilt leven zul je groeien. 

De kans is groot dat er op het moment een verschil zit tussen de huidige versie van jezelf en hoe je graag zou willen zijn, en het leven wat je nu leeft en het leven wat je wenst te leven. Dat is natuurlijk helemaal niet erg en het is juist goed dat je hier bent, want je wil aan jezelf gaan werken en je mooiste leven leven! 

Persoonlijke groei gaat dus om de zoektocht naar de juiste mindset om je mooiste leven te leven. 

Welke uitdagingen staan er op jouw pad om je grootste dromen te bereiken en hoe ga je hiermee om? 

Het proces van persoonlijke groei zal niet altijd gemakkelijk zijn. Je gaat jezelf tegenkomen, uitdagingen bij de kraag moeten pakken en je conditionering rondom bepaalde opvattingen moeten veranderen. Maar dat is niet erg: uitdagingen horen nu eenmaal bij het leven en na een tijdje zul je merken dat je persoonlijke groei je alleen maar meer energie gaat bezorgen. 

Het feit dat je hier bent is een goed teken. Jij wilt werken aan jezelf. Deze reis zal ervoor zorgen dat jij een beter persoon wordt en dat de wereld een mooier plekje wordt. Er zijn verschillende vlakken waarop je zou kunnen en willen groeien: 

 

Persoonlijk

De groei van jouw persoonlijkheid is misschien wel de belangrijkste ontwikkeling die je doormaakt als mens. Haal jij wel het maximale uit jezelf? Doe je nog wel wat je leuk vindt? Wat zijn jouw persoonlijke waarden en waarom? Op persoonlijk vlak leer je jezelf steeds beter kennen en zo leef je steeds meer het leven wat je wenst te leven.

 

Bewustzijn

Wil je de baas worden over je eigen bewustzijn? Je gedachten bepalen namelijk voor een groot deel wat je zegt en hoe je handelt. En eigenlijk dus ook je leven. Om je zelfbewustzijn te laten groeien is het belangrijk dat je iedere je aandacht minstens 10 minuten richt op de persoon die je wilt zijn, aan zelfreflectie doet en het is aan te raden om ook te gaan mediteren. Meditatie zorgt voor een heldere blik en meer innerlijke rust. Je komt dichter tot jezelf en alles wat jij belangrijk vindt. Door hier bewust mee bezig te zijn zal dit uiteindelijk tot je onderbewustzijn komen, waardoor je hier ook naar gaat leven. 

 

Persoonlijke groei

Hoe je om gaat met een gebeurtenis of situatie is allesbepalend voor de actie die jij gaat ondernemen

 

Financieel

Streef jij een bepaalde levensstijl na of vind je het zo wel prima? Veel mensen hebben de droom om financieel onafhankelijk te zijn. Wanneer is jouw financiële vrijheid behaald? Op verschillende manieren kun jij berekenen wanneer je financieel onafhankelijk bent. Ook wel FIRE (Financial Independent, Retire Early) genoemd. Door jezelf financieel te laten groeien creëer je mogelijkheden voor jezelf om meer vrijheid te ervaren en doen wat je écht leuk vindt. Bovendien zul je meer rust ervaren en beter aan je persoonlijke groei kunnen werken, als je geen financiële zorgen hebt.  

 

Zakelijk

Of je nou ondernemer bent of in loondienst werkt, het is nooit een slecht idee om jezelf op zakelijk gebied te ontwikkelen. Meer omzet of een hogere functie; allebei voorbeelden van zakelijke doelen die je kunt stellen. Door jezelf zakelijk te ontwikkelen zul je je onderneming laten groeien of jouw beoogde droomfunctie kunnen bereiken.

 

Hoe kan ik mij persoonlijk ontwikkelen?

Er zijn een aantal stappen die je moet doorlopen en een aantal gewoontes die je jezelf aan moet leren om optimaal te kunnen werken aan jouw persoonlijke groei. Het is belangrijk dat je van bepaalde handelingen of momenten gewoontes maakt. Doe dit stap voor stap en in een bewuste volgorde. Zo kom je steeds dichter bij het leven dat je wenst te leven.
 

Bepaal wat je nu écht wilt

Voordat je bezig gaat zijn met je persoonlijke ontwikkeling, is het belangrijk om te bepalen wat je nu écht wilt. Wat is jouw grote droom? Het is belangrijk om hier echt goed de tijd voor te nemen. 
 
Leg eens een keer een middag je telefoon weg en kom tot jezelf. Schrijf op waar je energie van krijgt en wat juist niet. Stel vragen aan jezelf en schrijf alles op. Denk in ieder geval over de volgende vragen na: 

Het is erg belangrijk om dit goed van jezelf te weten, omdat je anders nooit optimaal kunt gaan groeien. Doe wat jij leuk vindt en waar jouw passie ligt. Dat is de enige manier om ergens écht goed in te worden.

 

Wat mis je nog om jouw droom te bereiken?

Als je weet waar je heen wilt om je grote droom te bereiken is het belangrijk om te gaan kijken wat er tussen jou en je droom in staat. Veelvoorkomende barrières zijn: 


Om dit voor jezelf te bepalen is het verstandig om eens een uitgebreide zelfreflectie uit te voeren en deze eens in de zoveel maanden eens te herhalen. Wekelijks of maandelijks kun je een kortere zelfanalyse doen om de voortgang van je persoonlijke groei te bewaken.


Groei dagelijks, stap voor stap

Het is verleidelijk (en heel herkenbaar) om veel dingen tegelijkertijd te willen doen. Het is belangrijk om te bepalen wat je nou écht belangrijk vindt en dit als focuspunten te gebruiken. Je hoeft niet alles tegelijk te doen. 

Groei heeft tijd en aandacht nodig. 

Mensen overschatten vaak hoeveel ze op een dag kunnen doen en onderschatten vaak hoeveel je in een maand, kwartaal, jaar of een aantal jaar kunt doen. Hak je grote droom in behapbare stukken, zodat je dagelijks vooruitgang kunt boeken.

Je kunt beter kleine stapjes zetten in een langzamer tempo, dan te veel tegelijk willen doen. 

Leg focus aan op de aspecten die meer aandacht nodig hebben, totdat je er goed genoeg in bent geworden. Doelen stellen voor jezelf is hierbij van groot belang.

Tip: hou een dagboek bij, waarin je iedere dag kort opschrijft wat je die dag geleerd hebt, wat je beter kon doen, waar je dankbaar voor bent en welk belangrijk inzicht je die dag hebt opgedaan. Zo ben je bewust bezig met je groei en kun je dit ook nog eens terug lezen.

 

Investeer in je persoonlijke groei

Een heel toegankelijke en ontzettend waardevolle manier van in jezelf investeren is door de juiste zelfontwikkeling boeken te lezen. Boeken zijn vaak geschreven na jarenlang intensief onderzoek over een bepaald onderwerp en de auteurs geven al hun kennis door via hun boeken. 

Er zijn ontzettend veel boeken die jou kunnen helpen bij jouw persoonlijke groei, zowel persoonlijk, zakelijk, financieel en ga zo maar door. 

Zorg voor innerlijke rust

Om tijd aan jezelf te besteden en hier bewust mee om te gaan, is het van belang dat je innerlijke rust ervaart. Gedachtes vliegen de hele dag door je hoofd heen, waardoor je soms door de bomen het bos niet meer ziet. 

Het is daarom erg belangrijk dat je een paar keer per dag even een momentje voor jezelf neemt (lichamelijke en geestelijke pauze). Tijdens een werkdag kun je bijvoorbeeld:

 

Daarnaast is het aan te raden om iedere dag, het liefst ‘s ochtends en ‘s avonds, te mediteren. Door iedere dag de stilte in jezelf te ervaren creëer je helderheid en nieuwe energie om weer aan jezelf te werken. Tevens kun je tot mooie inzichten komen tijdens een meditatie.  

 

Blijf jezelf ontwikkelen

Persoonlijke groei is een continu, doorlopend proces. Net zoals in de natuur: iets groeit of iets sterft af. Als je verzaakt en je doelen niet meer serieus neemt zul je terugvallen in je oude patronen en gewoontes. 

Zorg er daarom dus voor dat jij dagelijks bezig bent met je persoonlijke groei. Zoals je hierboven kunt lezen is het verstandig om een dagboek bij te houden, waarin jij je persoonlijke groei monitort. 

Daarnaast kun je jezelf op andere manieren blijven ontwikkelen. Zo zijn er tal van boeken die jou kunnen helpen bij je persoonlijke ontwikkeling. Boeken vol met stappenplannen, inzichten, tips en ervaringen van succesvolle mensen.

Het lezen van de juiste zelfontwikkeling boeken boeken kan jouw kennis en vaardigheden weer een stapje richting jouw persoonlijke droom brengen. Naast je door te lezen je persoonlijke groei stimuleert, heeft het ook nog drie andere voordelen: 

Voorbeelden van persoonlijke groei

Als je nog geen concrete doelstellingen of een helder idee van jouw mooiste leven voor je hebt, kan het misschien allemaal een beetje vaag klinken. Daarom is het maar al te belangrijk om te beginnen bij het begin: ga goed bij jezelf na wie je bent, wat je nu écht wil en waarom je dat wil. Om je toch wat op gang te brengen lees je hier een aantal voorbeelden van persoonlijke groei:

Het is altijd mogelijk om persoonlijk te groeien. Als je iets doet wat je écht leuk vindt, er met volle focus en energie voor gaat, doelen stelt en investeert in je persoonlijke groei zul je alles kunnen bereiken wat je wilt. En het belangrijkst: je mooiste leven leven.