Zelfbewustzijn

Hoe kun je jezelf ontwikkelen als je niet bewust bent? Om persoonlijke groei mogelijk te maken is het belangrijk dat je bewust bent van je eigen denken en handelen. Als je hier niet bewust mee bezig bent, is het lastig om te bepalen wat je al goed doet en wat er beter kan. Zonder zelfbewustzijn is het dus lastig om als persoon te groeien. 

Laten we eens gaan kijken hoe jij zelfbewuster in het leven kan staan.

De kwaliteit van jouw leven wordt grotendeels bepaald door je emoties en gedachten

Zelfbewustzijn

Wat is zelfbewustzijn?

De betekenis van zelfbewustzijn zit eigenlijk al in het woord zelf: de mate waarin jij je bewust bent van jezelf. Van je gedachten, je emoties, je gedrag, je gevoel en je handelen. In combinatie met de persoon die jij echt bent, maakt dit je tot de persoon die jij bent. Als jij zelfbewust bent heb jij hier inzicht in voor jezelf. Jij bent je bewust van jezelf. Je kunt zelfbewustzijn op een aantal vlakken ontwikkelen: 

Zelfbewustzijn is essentieel als jij je jouw leven wil leven zoals je het wenst. Misschien heb jij nu het idee dat je hier nog nooit echt mee bezig bent geweest of dat je jezelf hier nog flink in kunt ontwikkelen.

Gelukkig ben je nooit te oud om te leren. 

Een hoog zelfbewustzijn zal er voor zorgen dat jij jezelf beter kent en dus beter aan jezelf kunt werken. Je zult gaan leven naar je eigen persoonlijke waarden, om zo jouw gewenste leven te leven.

 

Hoe kun je zelfbewustzijn ontwikkelen?

Om je persoonlijke groei en geluksniveau te stimuleren is het van belang dat je bewust bent van jezelf. Als je over zelfbewustzijn beschikt heb je je eigen waarden ontwikkeld, kun je realistisch en kritisch naar jezelf kijken, beschik je over voldoende zelfvertrouwen en accepteer je jezelf zoals je bent. 

Ook al is jouw persoonlijke groei een continu proces, een zelfbewust persoon voelt zich één met zichzelf. Er komen een aantal aspecten kijken bij het ontwikkelen van zelfbewustzijn. Laten we daar eens naar gaan kijken. 

 

Wie ben jij écht?

Om erachter te komen wie jij echt bent is het belangrijk om een zelfanalyse te doen. Het kan handig zijn – om jezelf op weg te helpen – om eerst een persoonlijkheidstest te doen. De kans is groot dat jij op nieuwe inzichten over jezelf komt die jou kunnen helpen bij je persoonlijke groei en de ontwikkeling van jouw zelfbewustzijn.

 

Wat vind jij belangrijk?

Naast het analyseren van je persoonlijkheid via een persoonlijkheidstest en een zelfanalyse, is het belangrijk om te kijken naar wat jij wil en wat jij nou écht belangrijk vindt. Om jezelf op deze manier te leren kennen is het van belang dat je je persoonlijke waarden opschrijft. Zo word je bewust van je eigen waarden en kun je hiernaar gaan leven. 

Het is belangrijk om een aantal positieve en negatieve waarden op te schrijven. Zo kun je beter gaan sturen in hetgeen wat jij juist wél wil en wat je niet wil. Hier heb je een aantal voorbeelden  van positieve en negatieve persoonlijke waarden:

Positief

Negatief

 

Als je zowel de positieve als negatieve waarden geprioriteerd hebt voor jezelf kun je dit aanvullen met jouw persoonlijke regels. Dit samen zal zich vormen tot jouw persoonlijke statuut. Een persoonlijk statuut kun je zien als jouw eigen reglement, dat altijd toepasbaar is. Hierin beschrijf je namelijk wie je bent, hoe je wilt zijn en wat je wilt doen. 

Het geeft inhoud aan je bestaan en geeft je richting bij het maken van keuzes en jouw manier van handelen. Uiteraard is het dan wel belangrijk dat je het niet alleen opschrijft, maar er ook echt iets mee doet. 

Het kan zo zijn dat het een tijdje duurt voor je jouw persoonlijke statuut hebt opgesteld. Dit is ook niet iets wat je even in een uurtje gedaan hebt. Misschien heb je er zelfs een maand voor nodig om volledig achter je eigen persoonlijke statuut te staan. Onthoud dat het beter is om je volledig vertrouwd te voelen met je persoonlijke statuut, dan zul je er ook veel sneller naar gaan leven.

 

Stel kritische vragen aan jezelf

Als je meer zelfbewustzijn wil ontwikkelen is het belangrijk dat je goede, kritische vragen aan jezelf stelt. Door vragen tot de kern te ontleden en een eerlijk antwoord te geven, zul je je bewuster worden van je eigen gedachten en handelingen. Voorbeelden van goede vragen voor jezelf zijn:

Door eens in de zoveel tijd goede, kritische vragen te stellen die je dichter bij jezelf brengen, zul je meer zelfbewustzijn ontwikkelen. Je komt dichter tot wat jij écht wilt en of je daar op dit moment wel naar leeft. Het is belangrijk dat je hier de tijd voor neemt en het antwoord niet met je rationele kant, maar met je gevoel beantwoord. Luister naar hetgeen wat er in je opkomt en schrijf de antwoorden zo specifiek mogelijk op.

 

Zelfbewustzijn

Er zijn 2 manieren om meer rust en bewustzijn in je hoofd te creëren: mindfulness en het stellen van goede vragen.

 

Druk af en toe de pauzeknop in

Tegenwoordig kunnen we – als we willen – de hele dag ‘aan’ staan. Je wordt gebombardeerd met berichtjes en e-mails, overal om je heen ervaar je prikkels en gedachten malen continu door je hoofd. Het is niet vreemd dat we onszelf daar af en toe in verliezen. Maar des te belangrijker is het dat we af en toe uit deze sleur stappen.

Rust in je hoofd zorgt voor helderheid. Op het moment dat je innerlijke rust ervaart, zul je tussen alle gedachtes door kunnen nadenken over iets wat er écht toe doet of gewoon genieten van de stilte. Dit kun je doen door te mediteren, door de wereld om je heen even bewust te observeren of door bijvoorbeeld een paar keer diep in en uit te ademen. Door iedere dag een paar minuten gewoon met jezelf te zijn, ontstaat er helderheid en krijg je nieuwe energie.