De edele kunst van not giving a fuck

We maken ons veel te veel druk om dingen die er niet toe doen, stelt Mark Mason in zijn boek De edele kunst van not giving a fuck. Het leven is te kort om je met onzinnige dingen, die jou niet gelukkig maken, bezig te zijn. In zijn boek vertelt hij je op een scherpe en directe manier waarom. 

Stop met alleen maar positief proberen te zijn en leer om te gaan met tegenslagen en je tekortkomingen. Niet meer wegrennen voor je angsten, fouten als leermomenten zien en onzekerheden onder ogen durven te zien. Alleen dan zul je de moed en zelfvertrouwen vinden om het leven te leven zoals jij dat wilt. In De edele kunst van not giving a fuck zul je in ieder geval lezen hoe:

De edele kunst van not giving a f*ck
4,2 / 5
4.2/5

Lees meer over De edele kunst van not giving a fuck

 

De edele kunst van not giving a fuck: key learnings

In het boek De edele kunst van not giving a fuck dringt Mark Manson tot je door met directe uitspraken. Over je zelfbewustzijn, je angsten, geluk, zelfvertrouwen en ontwikkeling. Hieronder worden een aantal eye-openers uit het boek toegelicht.
 
 

Het leven zit vol uitdagingen en tegenslagen

Mark Manson stelt in De edele kunst van not giving a fuck dat je niet altijd maar moet proberen om positief te zijn. Soms zijn er gewoon uitdagingen en tegenslagen die je te lijf moet gaan, juist om gelukkig(er) te worden. Hoe wil je gelukkiger worden en groeien als persoon als jij je problemen en angsten maar uit de weg blijft gaan? Je kunt hierbij denken aan de volgende voorbeelden:

 

Te veel mensen gaan hun uitdagingen en tegenslagen uit de weg, stelt Mark Manson. Ga bij jezelf eens na: hoe ga jij om met de uitdagingen die op je pad komen?

Maak je je zorgen om niks? 

Niet alles hoeft goed te gaan in je leven. Het is niet raar om je soms even slecht te voelen of iets helemaal te verpesten. 
 
Er zijn tegenwoordig zoveel zaken waar we ons druk om kunnen maken. De kernboodschap van De edele kunst van not giving a fuck is dat je iets moet vinden wat jij écht belangrijk en leuk vindt en dat je alles wat er niet toe doet los moet laten. Hierbij stipt Mark Manson nog even aan dat we tegenwoordig veel fucks geven om hersenloze afleidingen zoals sociale media en netflix. Hij moedigt je aan om jezelf te distantiëren van nutteloze, energieslopende activiteiten en relaties.
 
Het is dus belangrijk om je fucks te geven aan de dingen die jij belangrijk vindt. Bepaal voor jezelf wat jouw waarden, doelen en dromen zijn. Doe waar jij gelukkig van wordt en waar je energie uit haalt, want zoals je hieronder kunt lezen: problemen zullen nooit verdwijnen.
 
 
 

Problemen blijven maar komen

Het leven is een eindeloze reeks aan problemen. De oplossing voor het ene probleem is slechts het begin van een nieuw probleem. 
 
Geluk en groei zul je waarschijnlijk niet snel vinden, als je tegenslagen en problemen uit de weg gaat. 
 
Er zullen toch steeds nieuwe problemen bijkomen en daarom is het zo belangrijk om voor jezelf te bepalen waar jij je fucks om wilt geven. In plaats van te vragen “hoe kom ik van mijn problemen af?” wordt het: “Wat zijn de problemen die me energie geven? Wat zijn de problemen waarvoor ik bereid ben te werken?”

Echt geluk ontstaat alleen als je er voor jezelf achter komt welke problemen je leuk vindt om op te lossen

Problemen oplossen
 
 

De edele kunst van not giving a fuck: review

Het verhaal in De edele kunst van not giving a fuck lees lekker weg. Mark Manson is soms grof en alles behalve subtiel. Persoonlijk hou ik daar wel van, omdat de boodschap vaak toch net wat beter binnen kan komen. 
 
Met zijn uitspraken en voorbeelden zet hij je aan het denken. Waar een aantal zelfontwikkeling boeken je onderdompelen in feel good stories en succesverhalen, waardoor je alsnog je eigen belemmeringen en onzekerheden blijft behouden, rukt Mark Manson je uit deze illusie door je op een directe wijze te confronteren met je problemen en de put waar je misschien wel in blijft hangen. 
 
Het boek is meer dan een praktische gids om te kiezen wat je belangrijk vindt in het leven en waar je dus je beperkte aantal fucks voor in gaat zetten. Het is een directe, eerlijke en broodnodige reality check over je persoonlijke problemen, angsten, uitdagingen en verwachtingen. 
 
Geen sprookjes en verhalen om je angsten en onzekerheden te vermijden, maar een directe confrontatie met jezelf. Hierdoor kun je ontzettend veel leren over jezelf en in de toekomst beter met je eigen uitdagingen omgaan. 
 
Tegen de tijd dat het boek bijna uit was, viel voor mij alles in elkaar en kreeg ik veel nieuwe energie om de mooie inzichten en kennis uit het boek De edele kunst van not giving a fuck te gebruiken in het dagelijks leven. Je eigen gedachten en de wereld om je heen lijken opeens een stuk helderder. Wanneer ik een vervelende situatie meemaak, denk ik vaak terug aan de wijsheden die Mark Manson in het boek aan het licht brengt. Dit heeft mij in ieder geval ontzettend geholpen om bepaalde dingen te accepteren of in een ander perspectief te plaatsen. 
 
Ben je klaar om op een directe manier geconfronteerd te worden met harde waarheden over het leven? Dan is De edele kunst van not giving a fuck zeker een van de zelfontwikkeling boeken die je gelezen moet hebben.