De logica van geluk

Mo Gawdat leefde een gezond leven, beschikte over genoeg geld voor een comfortabel bestaan en was succesvol in zijn werkveld. Toch was hij ongelukkig. Op een moment besloot hij om onderzoek te gaan doen naar het fenomeen ‘geluk’. Dit deed hij door analytische logica toe te passen op bewezen feiten. De logica van geluk is geschreven met het doel om een geluksformule te beschrijven die altijd op ieders leven toegepast kan worden. Tijdens het onderzoek is Mo’s zoon, Ali, op 21-jarige leeftijd overleden. Na deze verschrikkelijke gebeurtenis was het Mo’s nieuwe missie om zijn bevindingen met de hele wereld te delen. 

In De logica van geluk beschrijft Mo zijn ‘geluksformule’. Hij stelt dat veel wat wij denken te weten over geluk en waar we het moeten vinden, niet klopt. ‘Geluk’ wordt tegenwoordig omringt door veel mythes. Lezers van De logica van geluk zullen inzicht krijgen in de volgende onderwerpen:

De logica van geluk
4,6 / 5
4.6/5

Lees meer over De logica van geluk

De logica van geluk: key learnings

In De logica van geluk zijn veel waardevolle inzichten te lezen. De persoonlijke verhalen en inzichten van Mo zetten je aan het denken en kunnen je beeld over veel dingen veranderen. Hieronder lees je een aantal van die inzichten. 
 

De 6-7-5 formule

Deze formule is de leidraad van De logica van geluk. Aan de hand van deze formule vertelt Mo Gawdat ons hoe we een gelukkiger leven kunnen leven. Aan ieder element uit de formule wijdt Mo een uitleg, met praktische voorbeelden en inspirerende inzichten.
 
Er zijn 6 grote illusies die voor verwarring zorgen. In een staat van verwarring kun je nooit gelukkig zijn. Je bent dan namelijk aan het lijden. Vervolgens zijn er 7 blinde vlekken die jouw blik op het leven vervuilen. Dit zorgt voor een vertekend beeld van de werkelijkheid. Als jij je hier bewust van wordt, zal je geluksniveau stijgen. Elimineer deze 6 illusies en 7 blinde vlekken. Het is een confronterend proces, maar kan o zo waardevol zijn. Als je het geluk vast wil houden en dus diep geluk gaat ervaren, moet je leven naar de 5 ultieme waarheden. Dit alles bij elkaar, vormt de geluksformule van Mo Gawdat: 
 
675-geluksformule
De logica van geluk (18e druk) - Mo Gawdat
 

Leven in het verleden en in de toekomst, of in het nu?

Vaak ben je – bewust of onbewust – bezig met zaken uit het verleden of de toekomst. Hier word je niet gelukkiger van, want vaak zitten er negatieve gedachtes of emoties aan vast. Je schaamt jezelf voor hoe je hebt gehandeld in een situatie of bent bang dat iets je niet gaat lukken.

In principe is het enige moment wat bestaat nu. Waarom zou je dan zoveel tijd besteden aan het verleden of de toekomst? Natuurlijk is het goed om daar af en toe bij stil te staan, maar mensen slaan hier ontzettend in door. 

Vaak is alles op dit moment, het nu, gewoon goed. 

Maar je maakt je zorgen over een gebeurtenis uit het verleden of de toekomst.

 

In het nu gaat alles goed met je. Het zijn de gedachtes over gebeurtenissen uit het verleden of de toekomst die jou bezig houden. Geluk zit 'm in de kleine dingen. Denk voor jezelf goed na waar jij gelukkig van wordt.


Waarom zo negatief?

Veel mensen zien vaak het negatieve eerder in dan het positieve. Aan alles wat er gebeurt, zullen zowel negatieve als positieve gevolgen vastzitten. Over alles wat je doet, zullen er mensen zijn die kritiek hebben. Oftewel: ieder voordeel heeft een nadeel.

Met dit in gedachten is het makkelijk om te zeggen dat het beter is om de positieve kanten van gebeurtenissen in te zien. Ga bij jezelf eens na hoe vaak jij dingen van de negatieve kant bekijkt. Als je er even doorheen zit, probeer dan juist te focussen op het positieve aan de situatie. Daar komt dus bij kijken dat je, zoals we net bespraken, vaker in het nu moet leven om op het positieve te focussen. Probeer het maar eens en je zult zien dat je je minder druk gaat maken.


Focus je op je geluksmomenten

Ook jij hebt bepaalde momentjes, gebeurtenissen, handelingen of activiteiten waar je een gelukkig gevoel en blije gedachten van krijgt. Schrijf deze momenten voor jezelf op in een boekje of je telefoon en pak deze erbij als je je even wat minder voelt of gewoon even geluk wil ervaren. Voorbeelden van geluksmomentjes zijn: 

De logica van geluk: recensie

Erg mooi, pakkend en persoonlijk verhaal van Mo Gawdat. Het laat je inzien dat je op veel andere manieren naar dingen kunt kijken, waardoor je geluksniveau zal stijgen. Het verhaal uit De logica van geluk zal je over andere perspectieven na laten denken. 
 
In De logica van geluk vind je een aantal opdrachten. Om meer te focussen op het nu en het positieve, om je gedachten te herprogrammeren, om meer geluksmomentjes te ervaren en om erachter te komen wie jij echt bent. Deze opdrachten maken het een erg waardevol en bruikbaar boek – mits je ze ook écht toepast. 
 
Zelf vind ik het prettig hoe Mo zijn inzichten en formule beschrijft. Op een analytische en logische manier verklaart hij hoe je in de basis een gelukkig mens kunt worden en blijven. Aan de hand van voorbeelden en persoonlijke elementen neemt hij je mee in zijn verhaal. Iedere keer word je opnieuw aan het denken gezet over interessante gedachtegangen. 
 
Als kers op de taart eindigt De logica van geluk met een epiloog, die Mo opdraagt aan zijn overleden zoon Ali. Een mooi gesprek tussen hun beide, waar de achterliggende boodschap van het boek nog eens naar voren komt. 
 
Al met al is De logica van geluk zeker een van de zelfontwikkeling boeken die je moet lezen als je bezig bent met persoonlijke groei. Het boek heeft mij zeker inzichten gegeven, waar ik vandaag de dag profijt van heb.
 

Je koopt De logica van geluk nu voor €20,-