Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt

Haemin Sunim, een boeddhistische monnik, geeft je in zijn boek les over verschillende levenskwesties. Van levensdoelen tot spiritualiteit, van werk tot liefde en vriendschappen. En het kan alvast verklapt worden: het is niet voor niets dat Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt een Koreaanse best-seller is. 

Onderbouwd met interessante verhalen, diepgaande quotes en prachtige illustraties geeft Sumin je inzicht in zijn levenslessen. In zijn boek gaat hij op verschillende onderwerpen in. Je zult in ieder geval inzicht krijgen in de volgende levenslessen: 

Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt
4,5 / 5
4.5/5

Lees meer over Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt

Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt: key learnings

Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt is een bijzonder boek, vol met spirituele levenslessen, wijsheden en quotes. Sunim neemt je mee op zijn reis naar bewustzijn en geluk. Hieronder lees je een aantal mooie inzichten uit zijn boek. 

Zet soms een stapje uit de drukte

Iedereen maakt wel eens vervelende dingen mee. Dat is altijd zo geweest en dat zal altijd zo blijven. Je partner verlaat je, iemand die dicht bij je staat raakt ernstig ziek of je ziet zelf even door de bomen het bos niet meer. 

Het is goed om op zulke momenten even een stapje terug te zetten en tot jezelf te komen. Even weg van alle drukte en je ‘normale’ leven. 

In zijn boek geeft Sunim een aantal voorbeelden hoe je dit kunt doen:


 

Maar, heb je het wel echt zo druk als je zegt en denkt? Sunim zegt namelijk dat we in staat zijn om zelf te kiezen op welke dingen in het leven we onze focus leggen. Omdat de wereld die we door onze ogen zien beperkt is, kunnen we zelf bepalen of je het druk hebt of niet, of niet. Hoe dan? 

In zijn boek lees je dat we onze geest kunnen trainen om op een verstandige manier om te gaan met het kiezen van waar je de focus op legt. 

We voelen ons niet alleen ongelukkig omdat er iets ergs is gebeurd, maar ook door de rondkolkende gedachten over wat er is gebeurd

overthinking
 

Je hoeft niet iedereen te overtuigen

Ieder mens heeft andere overtuigingen, waarden en gedachten die ons vormen tot wie we zijn. Iedereen gelooft dat zijn of haar waarheid, ook écht de waarheid is. 

We geloven dat onze eigen overtuigingen onweerlegbaar zijn en dat iedereen het er mee eens zou zijn, als ze logisch na zouden denken. Sunim helpt je uit je droom: dat is niet zo. 

Vaak genoeg kom je mensen tegen die het niet met je eens zijn, en dus niet dezelfde overtuigingen delen. Zo kun je botsen rondom de politiek, je religie of een alledaagse discussie. Vaak gaan mensen discussies aan om hun gelijk te halen en hun ego in stand te houden. 

Maar wat levert dat nou op? 

Onenigheid, verwarring en pijn, stelt Sunim. 

Zelfs als we ons gelijk halen. 

Zouden we, in plaats van gelijk halen en ons ego strelen, niet beter naar elkaar kunnen luisteren en zo samen gelukkig te zijn? Of is gelijk hebben toch zo belangrijk? Sunim zegt van niet: “Zelfs als blijkt dat we gelijk hebben, is ons ego niet tevreden en zoekt het een nieuwe woordenwisseling”. De confrontatie aan gaan en je gelijk halen is dus lang niet zo belangrijk als luisteren en samen gelukkig zijn. 

 

Vind het geluk voor jezelf

In De dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt, neemt Sunim je mee naar zijn 30e verjaardag. Tijdens het mediteren besefte hij ineens drie dingen. Dingen die hem geholpen hebben om gelukkiger te zijn en in meer rust te leven. Hij wist hoe hij gelukkig moest zijn toen hij de volgende drie dingen besefte:
 

1. Anderen zijn minder geïnteresseerd in mij dan dat ik denk

Ga eens bij jezelf na: hoe vaak denk jij nou aan anderen? En als je er al over na denkt, hoe lang is dat dan? Grote kans dat jij ook niet vaak terug denkt aan het moment dat iemand in je omgeving iets gênants deed of zei, iets helemaal verprutste of simpel weg een badhairday had.
 

2. Niet iedereen hoeft mij aardig te vinden

Vind jij zelf wel iedereen aardig? Waarom moet iedereen jou dan wel aardig vinden… Als iemand je niet aardig vindt, laat het dan gewoon zo. Maak je er geen druk om
 

3. Dingen voor anderen doe ik eigenlijk voor mezelf

In het boek geeft Sunim drie voorbeelden: “We bidden voor het welzijn van onze familieleden omdat we ze nodig hebben”,  “We huilen als onze partner sterft omdat we daardoor eenzaam zullen worden en “We offeren ons op voor onze kinderen in de hoop dat ze zo zullen opgroeien als wij willen”. 
 
Dit zijn misschien wat extreme voorbeelden, maar als je er goed over nadenkt zit hier wel iets in. Ook bij kleinere dingen: je doet het veelal voor jezelf. 

Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt: review

Op het begin was ik wat sceptisch over Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt. Een spiritueel boek, ligt mij dat wel? Na alle 
positieve ervaringen van anderen, besloot ik het boek toch maar aan te schaffen. En daar heb ik nog geen seconde spijt van gehad.

Tijdens het lezen van het boek heeft Sunim mij vaak aan het denken gezet. Hij laat je inzien dat het ook op andere manieren kan. Hij geeft je inzichten waarmee je meer rust en geluk in jezelf kunt vinden. In zijn boek beschrijft hij zijn levenslessen over de volgende onderwerpen:

Ondanks de enorme hoeveelheid kennis, wijsheid en inspiratie die Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt je kan geven, is het een boek wat je vluchtig uit kunt hebben. Het boek is opgebouwd uit relatief korte verhalen, gevolgd door quotes en af en toe verschijnt er een illustratie bij het omslaan van de pagina. 

Persoonlijk vind ik dit prettig, het is altijd fijn om een boek eens wat sneller uit te hebben. Bovendien blijven de levenslessen van Sunim door mijn hoofd flitsen en het heeft me al ontzettend veel rust gegeven in mijn dagelijks leven, maar ook in mijn hoofd. 

Vooral de quotes uit Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt hebben mij ontzettend veel geleerd en rust gebracht. Als je wat langer stil staat bij de quotes, kunnen ze je enorm inspireren. Een quote uit het boek die jou bijvoorbeeld kan helpen in moeilijke situaties is: 

Als we klagen dat iets wat we moeten doen te moeilijk is, voegen we alleen maar meer moeilijkheid toe. Pak je rust en doe het gewoon.

Zo staan er nog veel meer spirituele wijsheden en quotes in Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt. Zeker een aanrader binnen de zelfontwikkeling boeken als je zoekt naar wat meer rust en onnodig piekeren.