Een werkweek van 4 uur

“Ontsnap aan de 9-5 mentaliteit en leid een rijk leven”. Dit staat in grote letters achterop het boek Een werkweek van 4 uur van Timothy Ferriss. Hij heeft zelf dan ook het idee van ‘eerst werken, dan leven’ verwisseld voor een leven vol vrijheid en rijkdom. Hij stelt dat geld daarvoor niet per se het belangrijkst is, maar de nieuwe economische factoren tijd en mobiliteit. Door hier op een slimme manier mee om te gaan, reist Timothy Ferriss tegenwoordig heel de wereld over en maakt hij veel dromen waar.

In zijn boek vertelt Ferris hoe je een leven zonder al te veel werkuren, veel vrije tijd en veel geld kunt leven. Hij geeft praktische tips en instructies om efficiënter met je tijd en middelen om te gaan en gaat in op o.a. de volgende zaken:

Een werkweek van 4 uur
4,1 / 5
4.1/5

Lees meer over Een werkweek van 4 uur

Een werkweek van 4 uur: key learnings

In het boek geeft Timothy Ferriss allerlei tips, voorbeelden en praktische inzichten om efficiënter met je tijd om te gaan en meer geld te verdienen, om zo een vrij leven te leiden. Hieronder geef ik je een aantal inzichten uit zijn boek. 
 

De DEAL-methode

In Een werkweek van 4 uur beschrijft Timothy Ferriss de DEAL-methode. Definieer, Elimineer, Automatiseer en Liberaliseer. Deze methode kun je gebruiken om te ontsnappen aan de welbekende ratrace.
 
DEAL-methode
 

We doen vaak alsof we druk zijn

Je kent vast wel van dit soort dagen: je bent heel de dag bezig met van alles en nog wat, maar aan het eind van de dag heb je eigenlijk helemaal niet zoveel gedaan. Allemaal kleine, onbelangrijke dingen. Of we doen heel lang over taken of activiteiten, die veel sneller zouden kunnen gaan. Er zijn verschillende manieren waarop je belangrijke zaken sneller zult uitvoeren:

 

 

1. Doe de belangrijke taken eerst

Aan het begin van de dag heb je nog de meeste energie. Het is dus slim om de moeilijkste, belangrijkste of grootste taak aan het begin van de dag op te pakken. Zo voorkom je dat je heel de dag op zit te hikken tegen dat wat je moet doen. En het levert natuurlijk een ontzettend voldaan gevoel op als je een grote taak als eerste af kunt vinken. 

 

 

2. Concentreer op je productiviteit

Het is belangrijk dat je jezelf focust op de meest essentiële zaken. Concentreer je dus op dat wat écht gedaan moet worden. Ook binnen die taak kijk je wat het belangrijkst is, zodat je al je focus daarop kunt leggen en niet met randzaken bezig bent. Hou hierbij de Wet van Pareto (de 80/20-regel) in het achterhoofd: je bereikt 80% van de output middels 20% van je input. Door te prioriteren en je concentratie en productiviteit op het belangrijkste te leggen, zul je veel efficiënter te werk gaan.

 

3. Geef jezelf niet te veel tijd

Met in het achterhoofd dat we vaak taken oppakken die er niet écht toe doen, kan het helpen om jezelf minder tijd te geven. Misschien heb je ook wel eens gehoord van de Wet van Parkinson: het aantal werkzaamheden van een bepaalde taak breiden zich uit naar de hoeveelheid tijd die je ervoor hebt. Als je jezelf minder tijd geeft, in combinatie met tip 2 hierboven, zul je veel sneller je belangrijkste taken afkrijgen.

 

Je kunt van overal ter wereld werken als je het goed aanpakt

De wereld zit tegenwoordig zo in elkaar dat er veel mogelijk is. Door al onze technologie en digitale hulpmiddelen is alles met elkaar verbonden en gaan dingen steeds sneller en gemakkelijker. In Een werkweek van 4 uur stelt Timothy Ferriss dat alles mogelijk is, maar dat jouw verbeeldingskracht en doorzettingsvermogen de enige barrières zijn. Mensen reizen de wereld rond terwijl ze werken, plannen hun eigen dagen in, doen wat ze leuk vinden en verdienen ook nog eens voldoende geld om rond te komen. Waarom zou jij dit niet kunnen? 

Veel mensen zitten vast in een bepaalde sleur en komen niet meer buiten hun comfortzones. Dit noemen we ook wel de ratrace


Een werkweek van 4 uur: review

Toen ik dit boek tegen het lijf liep, was ik een beetje sceptisch. Toch werd ik getriggerd en vroeg ik me af of dit realistisch is. Een werkweek van 4 uur: dat kan toch nooit?! Toen ben ik het boek toch maar gaan lezen…
 
Ferriss heeft wel eens naar buiten gebracht dat de verkoop van zijn boek niet zo lekker ging, tot hij de titel veranderde naar Een werkweek van 4 uur. Deze titel sprak de mensen meer aan, waardoor het aantal verkopen flink omhoog schoot. Inhoudelijk is het boek ook zeker goed, maar niet zo denderend als de titel doet lijken. 
 
Timothy Ferriss stipt in zijn boek toch zeker sterke punten aan die me aan het denken hebben gezet, waardoor ik uiteindelijk ook anders ben gaan werken en leven. Een werkweek van 4 uur begint met het verhaal van Timothy, die maar 4 uur per week werkt en de hele wereld rondreist. Er waren jaren van hard werken voordat hij eindelijk de levensstijl kon bereiken. Hij geeft je verschillende tips, inzichten en instructies om jou steeds meer richting het leven te leven wat je wilt, waarin je efficiënt bent en gelukkig zult zijn.
 
De boodschap van Een werkweek van 4 uur is simpel: waarom zou je wachten tot je pensioen om meer vrije tijd te hebben? Dit is de tijd dat je de energie hebt om te doen wat je wilt. Er zijn delen in het boek die vol staan met gedurfde uitspraken en beloften dat iedereen zich bij de rijken kan voegen. Het is aan jou om de relevante stukken er voor jezelf uit te pikken. 
 
Tim Ferriss schudt eigenlijk gewoon alles door elkaar wat je denkt te weten over je baan of je bedrijf. Hij heeft een aantal geweldige tips voor het omgaan met e-mail en vergaderingen die ik nuttig vond. Daarnaast verandert zijn focus op effectiviteit je perspectief op werken.  
 
Al met al is Een werkweek van 4 uur zeker een aanrader binnen de zelfontwikkeling boeken. Verwacht zeker niet dat je ineens echt nog maar 4 uur in de week hoeft te werken, maar het boek zet je zeker aan het denken over bepaalde zaken die jou kunnen helpen bij het managen van je tijd en je leven. 
 

Je leest Een werkweek van 4 uur nu voor €15,99