Miljonair met een gewone baan

Een miljoen op de bank met een gewone baan? Nooit meer hoeven werken en alle vrijheid om te doen wat je wilt? Klinkt onwaarschijnlijk, maar Oeds-Jan Postma heeft het binnen relatief korte tijd voor elkaar gekregen. Voordat hij Miljonair met een gewone baan had uitgegeven, wist op zijn vrouw na niemand van zijn vermogen. Oeds-Jan heeft namelijk een ‘gewone’ baan, rijdt een ‘gewone’ auto en woont in een ‘gewoon’ rijtjeshuis. 

Dit boek gaat over ‘normale’ mensen, zoals jij en ik.

Om miljonair te worden hoef je niet dag in, dag uit te werken. Door bescheiden te leven en slim te beleggen, kan iedereen financieel onafhankelijk worden. In Miljonair met een gewone baan vertelt Oeds-Jan je over:

Miljonair met een gewone baan
4,3 / 5
4.3/5

Lees meer over Miljonair met een gewone baan

Miljonair met een gewone baan: key learnings

In Miljonair met een gewone baan neemt Oeds-Jan Postma je mee op reis naar financiële onafhankelijkheid. Hij laat je anders denken over geld en je persoonlijke leven door zijn inspirerende inzichten en perspectieven. 

 

Iedereen kan besparen op uitgaven

Op verschillende manieren kun je ervoor zorgen dat je meer geld over houdt per maand. Eén manier, waar mensen vaak het eerst aan denken, is meer verdienen. Je kunt bijvoorbeeld van je hobby een inkomstenbron maken. 
 
Veel mensen verdienen wat bij door auto’s te repareren, evenementen of sportwedstrijden te fotograferen of eigen gemaakte sieraden te verkopen op een webshop. 
 
Er zijn zoveel manieren om een leuk extraatje te verdienen. 
 
Op de korte termijn kun je spullen verkopen die je niet meer gebruikt. Heb je nog gereedschap, een spelcomputer os een TV staan die je niet meer gebruikt? Verkoop het dan! Zo ruim je ook gelijk weer eens wat oude spullen uit de weg en het kan je al snel honderden euro’s opleveren. Eenmalig, maar mooi meegenomen. 
 
Naast talloze de talloze manieren om geld bij te verdienen, kun je ook nog aan een andere ‘knop’ draaien: je uitgaven. Minder uitgeven heeft vaak ook nog meer effect op het bereiken van jouw financiële onafhankelijkheid, want je houdt niet alleen meer over, je hebt ook minder nodig om van te leven. 
 
Hoe lager je uitgavenpatroon, des te eerder jij financieel vrij bent.
 

FORMULE VOOR FINANCIËLE ONAFHANKELIJKHEID = 25 x JAARUITGAVEN

 

Mensen denken verkeerd over geld

Om je beeld over geld te veranderen, zul je patronen en gewoontes moeten doorbreken. Haal jezelf weg uit de maatschappelijke ratrace en kijk niet naar wat anderen doen. 
 
Veel mensen zien geld als een consumptiemiddel en gaan er dan niet anders mee om dan kinderen met hun zakgeld in de speelgoedwinkel. Alles wordt direct uitgegeven. 
 
Bij volwassen mensen noemen we dat zakgeld ook wel ‘salaris’. Zonder gekkigheid, sommige mensen zien helaas niet in dat je geld niet alleen kunt consumeren, maar ook kunt investeren. 
 
Er bestaat ook een misverstand over de begrippen ‘uitgave’ en ‘investering’. Deze worden vaak door elkaar heen gebruikt, maar er is één groot verschil: een uitgave is een aankoop waarvan de waarde zich direct of na een tijdje minder wordt, maar bij een investering verwacht je dat het uiteindelijk meer geld zal opleveren. 

Investeringen

Uitgaven

 

Tuurlijk moet je sommige uitgaven gewoon maken, want die maken je leven gemakkelijker en leuker. Maar juist hierin kun je ontzettend veel besparen en slim mee omgaan. Hoe je dat doet, vertelt Oeds-Jan Postma je in Miljonair met een gewone baan.

Ook vind je in zijn boek een leuke test om te kijken hoe geldbewust jij bent. De test geeft een indicatie of je op de goede weg bent en de juiste keuzes maakt als het gaat om geld: 

 

1. Deel je leeftijd door 10

2. Vermenigvuldig dat getal met je gemiddelde netto-jaarinkomen (salaris en andere inkomsten) van de laatste 5 jaar 

3. Het bedrag wat hier uitrolt, is wat je vermogen zou ‘moeten’ zijn 

 

De kracht van Compound Interest

Sommige mensen slaan volledig dicht bij de gedachte om te investeren. “Ik ga mijn geld toch verliezen”, “Ik snap daar toch niets van” of “Wat nou als mijn geld minder waard wordt?” zijn uitspraken die je veel hoort als het over beleggen gaat. Je kunt het zelf zo moeilijk maken als je wilt. Investeerder worden kan heel makkelijk, vooral als het om de strategie die Oeds-Jan toelicht in Miljonair met een gewone baan. Het idee hierbij is dat je consistent investeert, naast je ‘gewone’ baan. Voor zolang dat nog nodig is…
Compound interest
Miljonair met een gewone baan (1e druk) - Oeds-Jan Postma

Hier links zie je de kracht en werking van Compound Interest. Het bedrag boven in staat voor je maandelijkse bedrag aan investeringen. In de tabel zie je het bedrag wat je investeringen uiteindelijk waard zullen zijn tegen een gemiddeld rendement van 8%

Zoals je ziet, is de factor tijd erg belangrijk om Compound Interest écht te laten werken. Na verloop van tijd groeit je vermogen ontzettend snel, omdat je iedere keer rendement op rendement krijgt. Albert Einstein noemde deze kracht ook wel het 8e wereldwonder. 

Voor deze strategie is veel zelfbeheersing, geduld en consistentie nodig. Het zal op het begin misschien veel van je vragen, maar zoals je ziet, betaalt dit zich later terug in de vorm van een financieel onafhankelijk en vrij leven.

 

 
In Miljonair met een gewone baan legt Oeds-Jan zijn beleggingsstrategie uitgebreid aan je uit. Als je echt wilt profiteren van Compound Interest, is het van belang dat je zo vroeg mogelijk start. Niet meer twijfelen, gewoon beginnen! Het is tegenwoordig erg eenvoudig en goedkoop om te beleggen. Waar wacht je nog op?!
 
 

Miljonair met een gewone baan: review

Oeds-Jan Postma heeft me door zijn verhaal in Miljonair met een gewone baan anders laten kijken naar geld. Hij geeft op praktische wijze weer hoe mensen verkeerd kijken naar geld en wat je anders kunt doen om miljonair te worden met een gewone baan. Praktische tips, stappenplannen en vragen helpen je dichter bij een comfortabeler leven wat betreft geldzaken. 
 
Ieder hoofdstuk begint met een inspirerende quote. Quotes laten je vaak net wat dieper nadenken over dingen, waardoor ze bij mij vaak blijven hangen. Quotes van onder andere Steve Jobs, Warren Buffett en zelfs Pippi Langkous zijn in het boek te lezen. Daarnaast beschrijft Oeds-Jan de dingen die hij wil overbrengen op een prettig leesbare manier en er zit ook humor in verwerkt. Zo lezen de net wat moeilijkere onderwerpen nog steeds erg prettig. 
 
Sinds ik dit boek gelezen heb, ben ik veel bewuster met mijn geld om aan het gaan én ben ik gestart met beleggen. Het feit dat Oeds-Jan zelf ook een ‘gewone’ baan heeft, in een ‘gewoon’ huis woont en een ‘gewone’ auto rijdt, maakt het verhaal een stuk tastbaarder. Mij heeft het doen beseffen dat een financieel onafhankelijk leven veel dichterbij is dan je misschien denkt.
 
Miljonair met een gewone baan is een van de zelfontwikkeling boeken die je gelezen moet hebben, als je streeft naar financiële onafhankelijkheid of gewoon verstandiger met je geld om wil gaan. Oeds-Jan heeft dit al bereikt, dus hij weet haar hij over praat…