Ons feilbare denken

Denken we wel altijd logisch na, of lijkt dat soms maar zo? In Ons feilbare denken toont Daniel Kahneman ons aan dat we een stuk irrationeler zijn dan we denken. Waarom beoordelen we dezelfde situatie anders op een ander moment? Waarom denken we dat aantrekkelijke mensen competenter zijn dan anderen? Waarom vallen we niet graag buiten ‘het geheel’? 

In Ons feilbare denken gaat Kahneman in op ons denksysteem, bestaande uit het welbekende ‘systeem 1’ en ‘systeem 2’. De snelle, intuïtieve manier en de langzame, doordachte manier. Beide hebben we nodig, maar we gaan vaak de fout in door te denken dat we niet goed in staat zijn te herkennen welk systeem we gebruiken. Tijdens het lezen van Ons feilbare denken zul je waardevolle inzichten krijgen over onze denkwijze. In ieder geval zul je lezen over de volgende, waardevolle lessen:

Ons feilbare denken
4,5 / 5
4.5/5

Lees meer over Ons feilbare denken

Ons feilbare denken: key learnings

Daniel Kahneman geeft je in Ons feilbare denken veel waardevolle inzichten over de werking van ons brein en hoe bijvoorbeeld bedrijven hier gebruik van maken. Een aantal van die inzichten, die je in het dagelijks leven bewust kunt gebruiken, worden hieronder toegelicht.

 

Ons brein werkt op verschillende manieren

Je hebt er vast wel eens van gehoord: systeem 1 en systeem 2. Volgens Kahneman bestaat je brein uit twee verschillende systemen: 

 

Systeem 1 en systeem 2

 

Zoals je in het overzicht hierboven kan zien zijn systeem 1 en systeem 2 twee hele verschillende denkprocessen:

 

Systeem 1

Systeem 1 is wat Kahneman omschrijft als Fast Thinking.  

Het is snel, automatisch, gebeurt onbewust en vereist minimale inspanning.

Hij schrijft: “De mogelijkheden van systeem 1 omvatten aangeboren vaardigheden die we delen met andere dieren. We zijn klaar om de wereld om ons heen waar te nemen, objecten te herkennen, de aandacht te oriënteren, verliezen te vermijden en bang te zijn voor spinnen. Systeem 1 heeft geleerd om te associëren tussen ideeën; het heeft ook vaardigheden geleerd zoals het lezen en begrijpen van de nuances van sociale situaties.”

Bovendien neemt systeem 1 het over tijdens noodsituaties en kent het alleen prioriteit toe aan zelfbeschermende acties. Stel je voor dat je een auto bestuurt die onverwachts slipt op een gladde ondergrond. Je zult merken dat je op de dreiging reageert, voordat je zich er volledig van bewust werd. Dit is een voorbeeld van systeem 1.

 

Systeem 2

Systeem 2 is wat Kahneman omschrijft als Slow Thinking
 
Het is langzamer, vereist inspanning en gebeurt bewust en bewust.
 
Kahneman schrijft: “Systeem 2 besteedt aandacht aan de inspannende mentale activiteiten die dit vereisen, inclusief complexe berekeningen. De operaties van systeem 2 worden vaak geassocieerd met de subjectieve ervaring van keuzevrijheid, keuze en concentratie.”
 
Hij legt verder uit: “Systeem 2 is het enige dat regels kan volgen, objecten op verschillende attributen kan vergelijken en weloverwogen keuzes kan maken tussen opties. Het automatische systeem 1 heeft deze mogelijkheden niet.
 
Systeem 2 heeft één duidelijk kenmerk, namelijk dat het aandacht vereist en kan worden verstoord wanneer de aandacht verschuift. Zoals Kahneman verduidelijkt dat “Systeem 2 slechts een ondersteunend personage is dat zichzelf als de held beschouwt.”
 

Onze gedachtegang is lui en kan ons manipuleren

Ten eerste kan het gebruik van statistieken enorm misleidend zijn. Dit noem je ook wel framing bias. De manier waarop gegevens aan ons gepresenteerd worden, heeft een sterke invloed op onze reactie, gedachtes en emotie. Zo voelt ‘80% vetvrij’ bijvoorbeeld beter dan ‘bevat 20% vet’.

Framing bias

 

Onze hersenen willen energie besparen en nemen daarom vaak snelle beslissingen met systeem 1, vaak gepaard met emotionele reacties. De kunst zit hem in het herkennen als dit gebeurt en in de juiste situaties over te schakelen op systeem 2. 

 

Er bestaan verschillende cognitieve vooroordelen

Je hebt vast wel eens gehoord van vooroordelen – ook wel biases genoemd. Hoewel mensen graag geloven dat ze rationeel en logisch zijn, is het een feit dat mensen voortdurend onder invloed zijn van cognitieve vooroordelen. Deze vooroordelen verstoren het denken, beïnvloeden overtuigingen en sturen de beslissingen en oordelen die mensen elke dag nemen.

Waarom hebben we deze vooroordelen? 

Aandacht is een beperkte bron. Dit betekent dat we onmogelijk elk mogelijk detail en elke gebeurtenis kunnen evalueren bij het vormen van gedachten en meningen. Daarom vertrouwen we vaak op systeem 1.

Hieronder worden een aantal cognitieve vooroordelen uitgelicht, die veel invloed hebben op hoe je denkt, hoe je je voelt en hoe je jezelf gedraagt. 

 

1. Confimation bias

De confirmation bias is de neiging om vaker te luisteren naar informatie die onze bestaande overtuigingen bevestigt. Door deze vooringenomenheid hebben mensen de neiging om de voorkeur te geven aan informatie die de dingen die ze al denken of geloven, versterkt.

Voorbeelden zijn:

 

2. Anchoring bias

De anchoring bias is de neiging om overdreven beïnvloed te worden door het eerste stukje informatie dat we horen. Enkele voorbeelden van hoe dit werkt:

 

Net als andere cognitieve vooroordelen kan de anchoring bias een effect hebben op de beslissingen die je elke dag neemt. Het kan bijvoorbeeld van invloed zijn op hoeveel je bereid bent te betalen voor een woning. Het kan echter soms leiden tot verkeerde keuzes en het voor mensen moeilijker maken om rekening te houden met andere factoren die ook belangrijk kunnen zijn.

 

3. The Misinformation Effect

The Misinformation Effect is de neiging van herinneringen om sterk te worden beïnvloed door dingen die na de feitelijke gebeurtenis zelf zijn gebeurd. Iemand die getuige is van een auto-ongeluk of misdaad, denkt misschien dat zijn herinnering glashelder is, maar onderzoekers hebben ontdekt dat het geheugen verrassend gevoelig is voor zelfs zeer subtiele invloeden.
 
Bijvoorbeeld:
 

4. The Halo Effect

The Halo Effect is de neiging van een eerste indruk van een persoon om van invloed te zijn op wat we in het algemeen van hem/haar denken. 
 
Bijna elke dag worden we beïnvloed door of gebruiken we The Halo Effect om anderen te beïnvloeden. 
 
Bijvoorbeeld:

 

Een factor die The Halo Effect kan beïnvloeden, is onze neiging om gelijk te willen hebben. Als onze eerste indruk van iemand positief was, willen we bewijs zoeken dat onze beoordeling juist was. 

Deze cognitieve vooringenomenheid kan een krachtige impact hebben in de echte wereld. Sollicitanten die als aantrekkelijk en sympathiek worden beschouwd, worden bijvoorbeeld ook eerder gezien als competent, slim en gekwalificeerd voor de baan.


Ons feilbare denken: recensie

In Ons feilbare denken inspireert Kahneman je rondom de werking van het brein. Over het interpreteren van statistische gegevens, het trekken van onterechte conclusies, de misleidingen van het brein, en nog veel meer… 
 
Daniel Kahneman – winnaar Nobelprijs voor de Economie 2002 – neemt je mee in zijn theorieën over de werking van ons brein. Aan de hand van jarenlang onderzoek en experimenten onderbouwt hij zijn verhaal. Kahneman maakt het tastbaarder door praktische, herkenbare voorbeelden te beschrijven in zijn boek. 
 
Ons feilbare denken zit bomvol praktische handvaten en inzichten, die je kunt toepassen in het dagelijks leven. Je zult de werking van je brein beter begrijpen en hier gebruik van kunnen maken. 

Klinkt goed, toch?!
 
Al met al is Ons feilbare denken één van de zelfontwikkeling boeken die je gelezen moet hebben. Om persoonlijke groei door te maken, is het van belang dat je de werking van je brein begrijpt en weet hoe je hier gebruik van kunt maken. Zo ben je toch weer wat stappen dichter bij je mooiste leven. 
 

Je leest Ons feilbare denken nu voor €15,-