Rijke pa arme pa

Dit boek van Robert Kiyosaki is een van de bekendste boeken op het gebied van persoonlijke financiën. Ondanks dat Rijke pa arme pa in 1997 uitkwam, is het nog steeds één van de wereldwijde bestsellers op het gebied van financiële management en groei. Aan de hand van leuke verhalen en waardevolle inzichten neemt Kiyosaki je mee in zijn financiële ontwikkeling.

Kiyosaki’s verhalen draaien om de contrasten tussen de lessen die hij kreeg van zijn biologische vader (de opgeleide, maar financieel onhandige arme vader) en de vader van zijn vriend (de ongeschoolde, maar slimme en rijke vader). In het boek krijg je inzage in het leven van Kiyosaki en hoe hij de adviezen van zijn slimme, rijke vader aanneemt en de adviezen van zijn eigen, minder succesvolle vader verwerpt. Tijdens het lezen van Rijke pa arme pa kun je in ieder geval tot de volgende inzichten komen:

Rijke pa arme pa
4,5 / 5
4.5/5

Lees meer over Rijke pa arme pa

Rijke pa arme pa: key learnings

Kiyosaki geeft je in zijn boek op praktische wijze mee in verschillende opvattingen en wijsheden over je persoonlijke, financiële status en ontwikkeling. Hieronder worden een aantal inzichten uit Rijke pa arme pa toegelicht.
 

Laat het geld voor je werken

In Rijke pa arme pa laat de ongeschoolde, maar slimme en rijke vader Robert en zijn vriend Mike een aantal weken werken voor niets. Dit doet hij om hen ervoor te beschermen dat zij heel hun leven voor het geld gaan werken. 
 
Hij legt ze uit dat rijke mensen de kansen in het leven spotten en ze met beide handen aangrijpen, terwijl de armen ze negeren omdat ze het te druk hebben met hun baan om net voldoende inkomen te ontvangen om de kosten te dekken. De armen en middenklasse werken vanuit angst en hebzucht, omdat ze de werking van geld niet begrijpen en geen risico’s durven nemen. Zo blijven mensen vaak in de ‘comfortabele’ ratrace hangen. De rijken investeren hun geld in activa. Activa zijn bezittingen die juist geld in het laatje brengen. Investeringen dus:
 

 

Door te investeren in activa zorg je ervoor dat je een passieve inkomstenstroom creëert en je vermogen vergroot. Op die manier werk je dus niet voor het geld, maar laat je jouw geld voor je werken. 

 

Waarom zou je afhankelijk blijven?

In Rijke pa arme pa benadrukt Kiyosaki een aantal keren het belang van het opbouwen van je eigen activa. Op een gegeven moment zegt hij het volgende: 
 

"Bouw aan je eigen activakolom en hou die solide. Zodra er een euro binnen komt, mag die er nooit meer uitgaan. Bekijk het eens op deze manier: iedere euro in je activakolom wordt je medewerker. Het mooie van geld is, dat het vierentwintig uur per dag werkt en dat generaties lang. Houd je baan voor overdag, wees een hardwerkende werknemer, maar blijf aan je activakolom werken. Wanneer je cashflow groeit, kun je je wat luxe permitteren. Een belangrijk onderscheid is dat rijke mensen luxe dingen pas op het laatst kopen, terwijl mensen uit de lage en middenklasse de neiging hebben om luxe dingen meteen aan te schaffen."

 

 

Mensen uit lage en middenklassen schaffen luxe dingen vaak als eerste aan, omdat ze rijk willen lijken. In werkelijkheid raken ze steeds dieper in de problemen of zelfs schulden. Rijken zorgen er juist voor dat ze eerst hun activakolom vullen en stabiel maken. In het boek geeft Robert een voorbeeld over zijn vrouw. Zij kocht haar eerste auto, een Mercedes, pas toen zij haar eerste inkomsten uit haar appartementen verkreeg.

 

Financiële ontwikkeling is de basis

In Rijke pa arme pa stipt Robert aan hoe zijn rijke vader hem vertelde waarom het belangrijk is dat je financieel enigzins ontwikkeld moet zijn om je eigen financiën te kunnen managen en te laten groeien. “Het zijn niet de cijfers op zich, maar wat de cijfers je vertellen. Het is net als met woorden. Het gaat niet om de woorden, maar om het verhaal dat die woorden vertellen. Als je rijk wilt worden, moet je cijfers kunnen lezen en begrijpen”

Zoals eerder verteld verwerven rijke mensen activa – bezittingen die geld in het laatje brengen. De middenklasse en de armen verwerven passiva – bezittingen die geld uit het laatje halen. Maar vaak is het grote probleem: mensen weten niet goed wat het verschil tussen activa en passiva is. Het is daarom ontzettend belangrijk om financiële kennis te hebben. Zo kun je dus de betekenis achter de cijfers achterhalen, om je eigen financiële welzijn te vergroten. 

Veel mensen denken ook vaak dat het gaat om meer verdienen. Vaak wordt het geld wat er meer verdiend wordt, ook direct weer uitgegeven. Voor mensen die niet met hun geld om kunnen gaan en weinig financieel ontwikkeld zijn, zullen ook niet goed om gaan met het geld wat zij meer verdienen.

 

Het gaat er niet om hoeveel geld je verdient. Het gaat er om hoeveel geld je overhoudt.

Geld sparen

Rijke pa arme pa: recensie

Een groot deel van het boek Rijke pa arme pa wordt ‘verhalend’ verteld. Veel dialogen uit zijn jongere jaren met zijn twee vaders. Hierdoor leest het boek (op een aantal delen na) makkelijk weg en worden de inzichten duidelijker, omdat de voorbeelden het tastbaarder maken. 

Tijdens en tussen de verhalende stukken door licht Kiyosaki toe waarom hij bepaalde dingen zo ziet. Om terug te komen op het bovenstaand beschreven inzicht ‘Financiële ontwikkeling is de basis’ is dit een mooi inzicht wat je uit het boek kunt halen: 

De belangrijkste reden dat mensen financiële problemen hebben, is omdat ze jaren op school hebben gezeten, waar niets over geld wordt geleerd. Het gevolg is dat mensen leren om voor geld te werken… maar nooit leren hoe geld voor hen kan werken.

Verwacht niet dat je na het lezen van dit boek ineens alle handvaten hebt om rijk te worden. Het heeft voor mij meer als inspiratiebron gediend om anders naar geld te kijken en er anders mee om te gaan. Kiyosaki stipt veel perspectieven over geld aan die je op school of in het dagelijks leven niet besproken worden. 

Door zijn inzichten ben ik een andere beleggingsstrategie gaan volgen en is mijn kijk op de werking van geld ontzettend veranderd.

Al met al is Rijke pa arme pa zeker een van de zelfontwikkeling boeken die je gelezen moet hebben, vooral als je al wat interesse hebt in de werking van geld en het status quo wat daar rondom hangt. Het boek gaat je hoe dan ook inzichten geven die je anders naar geld en rijkdom laten kijken en geeft je praktische tips over hoe jij dit ook kunt bereiken.

Je leest Rijke pa arme pa nu voor €30,-